İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

P-21

PEDIATRIK OLGULARDA TONSILLEKTOMI AĞRISININ GIDERILMESINDE LEVOBUPIVAKAIN VE BUPIVAKAININ PERITONSILLER INFILTRASYONUNUN KARŞILAŞTIRILMASI

FN.KAYA 1, A.KAYA 2, S.ONART 3, G.TÜZÜMEN 3, ÖA.ÖZMEN 3, F.KASAPOĞLU 3


ULUDAĞ ÜNIVERSITESI TIP FAKÜLTESI, ANESTEZIYOLOJI VE REANIMASYON ABD 1
ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ, ANESTEZIYOLOJI VE REANIMASYON ABD 2
ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ, KULAK BURUN BOĞAZ CERRAHİSİ ABD 3

Levobupivakain rasemik bupivakainin S (-) izomeri olan amid tipte uzun etkili lokal anesteziktir. Ciddi bir sorun olan tonsillektomi ağrısının giderilmesinde lokal bupivakain uygulaması sıklıkla kullanılmakla birlikte, daha az kardiyotoksik ve nörotoksik olan levobupivakin ile yapılan çalışma sınırlı sayıdadır ve her iki lokal anesteziğin etkinliğinin karşılaştırıldığı çalışma bulunmamaktadır1. Bu nedenle çalışmamızda, çocuklarda tonsillektomi sonrası ağrının giderilmesinde peritonsiller levobupivakain ve bupivakain infiltrasyonunun etkinlikleri karşılaştırıldı.

Prospektif, plasebo kontrollü ve çift kör olarak planlanan çalışmaya etik kurul ve ebeveyn onayı alındıktan sonra, elektif tonsillektomi veya adenotonsillektomi planlanan 60 çocuk hasta alındı. Rast gele üç eşit gruba ayrılan hastalarda standart anestezi uygulaması altında cerrahi işlem öncesi adrenalin (1:200 000) ile kombine %0.25 levobupivakain veya bupivakain, ya da saf serum fizyolojik (toplam 5 cc) ile peritonsiller infiltrasyon uygulandı. Postoperatif analjezi için parasetamol kullanıldı. Postoperatif ağrının şiddeti derlenme odasında ve klinikte farklı dönemlerde mCHEOPS (modified Children's Hospital of Eastern Ontario Pain Scale) skalası kullanılarak değerlendirildi. Peroperatif komplikasyonlar kaydedildi.   

Derlenme odasına gelişte ve 30. dakikadaki mCHEOPS değerleri lokal anestezik gruplarında kontrol grubuna göre daha düşük bulundu (p<0.001, p<0.01 levobupivakain grubunda; p<0.001, p<0.05 bupivakain grubunda). Ayrıca klinikte 1. saatteki  mCHEOPS değeri bupivakain grubunda kontrol grubuna göre daha düşük gözlendi (p<0.05). Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, her iki lokal anestezik grubunda benzer olarak, ilk analjezik gereksinim zamanı uzun (p<0.05), analjezik gereksinimleri az (p<0.05) ve ilk mobilizasyon zamanları daha kısa (p<0.05) saptandı. Postoperatif bulantı-kuma sıklığı benzer bulundu. Uygulamaya ait komplikasyon hiçbir olguda gözlenmedi.

Sonuç: Tonsillektomi öncesi peritonsiller levobupivakain infiltrasyonu erken postoperatif ağrıda bupivakain infiltrasyonuna benzer analjezi sağlamakta ve erken mobilizasyona katkıda bulunmaktadır.

Kaynaklar:

1.      Yucel I, Demiraran Y, Ozturan K, Degirmenci E. The effects of topical levobupivacaine on morbidity in pediatric tonsillectomy patients. J Orthop Traumatol 2009;10(4):179-83.