İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2013

P-76

LOMBER DISKEKTOMI OPERASYONLARINDA TOTAL İNTRAVENÖZ ANESTEZI(TİVA) VE İNHALASYON ANESTEZISININ SEREBRAL OKSIMETRE DEĞERLERI ÜZERINE ETKILERININ KARŞILAŞTIRILMASI

H.GÜNER 1, D.İYİCAN 1, A.BUT 1


ANKARA ATATÜRK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 1

 

Near Infrared Spektroskopi (NIRS) ile peroperatif dönemde no­ninvaziv ve sürekli olarak serebral oksijen satürasyonu izlenebilmekte, serebral oksijenizasyonun optimizasyonu için gerekli tedbirler alınabilmektedir. Çalışmamızda pron pozisyonda lomber diskektomi operasyonu geçirecek olgularda TİVA ve inhalasyon anestezisinin supin ve pron pozisyonlarda serebral oksimetre değerleri üzerine etkilerini karşılaştırmayı amaçladık.

 

Çalışmaya 18 – 65 yaş arası, ASA I-II grubunda 50 erişkin hasta dahil edildi. Hastalar 25’er adet Grup T (TİVA) ve Grup İ (inhalasyon) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Anestezi indüksiyonu 1 mg/kg lidokain, 2 mg/kg propofol, 0.3 µg/kg/dk remifentanil ve 0.6 mg/kg roküronyum ile sağlandı. Anestezi idamesi Grup T’de remifentanil (0,05-0,25 μg/kg/dk) ve propofol (4-8 mg/kg/st) ile, Grup İ’de remifentanil (0,05-0,25 μg/kg/dk) ve %40 O2 + %2-3 sevofluran ile sağlandı. BİS 40-60 arasında tutuldu. KAH, OAB, SpO2, EtCO2, BİS, sağ ve sol rSO2 değerleri indüksiyon öncesi hasta uyanıkken, indüksiyon sonrası 1.dakikada, entübasyon sonrası hasta supin pozisyondayken, pron pozisyon verildikten sonra 5. dakikadan itibaren her 10 dakikada bir ve supin pozisyona çevrilip ekstübe edildikten sonra kaydedildi.

 

Hastaların sağ ve sol rSO2 değerleri karşılaştırıldığında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Grup içinde karşılaştırıldığında; her iki grupta pron pozisyon sonrası tüm ölçüm zamanlarındaki sağ ve sol rSO2 değerleri entübasyon sonrası supin pozisyon değerlerine göre istatiksel olarak anlamlı derecede düşük bulundu. Ayrıca her iki grupta pron pozisyonun 10. dakikasından sonra ölçülen EtCO2 değerleri entübasyon sonrası supin pozisyon değerlerine göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulundu.

 

Pron pozisyonda elektif lomber diskektomi operasyonu geçiren olgularda TİVA ve inhalasyon anestezisinin serebral oksimetre değerleri üzerine etkilerinin benzer olduğunu bulduk. Farklı olarak pron pozisyon uygulanan olgularda, ılımlı hipokapni geliştiğini gözlemledik. Çalışmamızdaki olguların ASA I-II risk grubunda olmaları nedeniyle bu ılımlı hipokapni serebral hipoperfüzyona sebep olmamakla birlikte, ASA III-IV risk grubundaki olgularda pron pozisyon ve buna bağlı gelişen hipokapninin etkileri açısından daha ileri çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.