İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

P-55

ORTA KULAK CERRAHİSİNDE DEXMEDETOMİDİN VE ALFENTANİLİN KARŞILAŞTIRILMASI

S.DEREN 1, D.ÖRNEK 1, B.DİKMEN 1, G.ERDOĞAN 2, F.ŞAHİN 3


ANKARA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 2.ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ 1
İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD 2
NİĞDE DEVLET HASTANESİ 3

Orta kulak cerrahisinde cerrahi sahada kanamayı azaltmak için kontrollü hipotansiyon sıklıkla kullanılmaktadır1. İdeal farmakolojik ajanla ilgili çalışmalar devam etmektedir. Bu çalışmada, dexmedetomidin veya alfentanil ile oluşturulan kontrollü hipotansiyonun hemodinami, cerrahi sahada kanama ve cerrahi memnuniyet açısından karşılaştırılması amaçlandı.

ASA I-II, 19–55 yaş arası 40 hasta rastgele iki gruba ayrıldı. Rutin monitorizasyonu takiben Grup D’ye (n=20) 0,1 µg/kg/dk deksmedetomidin, Grup A’ya (n=20) 20 µg/kg alfentanil 10 dakika süre ile yükleme yapıldı.  Daha sonra Grup D’ye 0,7 µg/kg/saat deksmedetomidin, Grup A’ya 1 µg/kg/dk alfentanil infüzyonu başlandı ve ameliyat bitimine 30 dakika kalana kadar uygulandı. Tüm hastalara 6 mg/kg tiyopental  ve 0.1mg/kg vekuronyum bromid ile anestezi indüksiyonu yapıldı. Entübasyonu takiben % 3 sevofloran 2,0 L/dk O2 + 2,0 L/dk hava karışımında verildikten sonra, 0,5 L/dk O2 + 0,5 L/dk hava olacak şekilde düşük akımlı anestezi uygulamasına geçildi. Operasyon süresince kontrollü hipotansiyon seviyesi sistolik kan basıncı 80–90 mmHg ve ortalama arter basıncı 50–65 mmHg olacak şekilde ayarlandı. Hemodinamik parametreler beş dakika aralıkları ile kaydedildi. Cerrahi ekip tarafından operasyon sahasındaki kanama miktarı değerlendirildi; cerrahi memnuniyet sorgulandı.

Grup D’de istenilen hipotansiyon seviyelerine geç ulaşıldı. Her iki grupta da zar yerleştirmesi esnasında ortalama arter basınç istenilen seviyelerdeydi. Grup D’de 3 hastada istenilen hipotansiyon seviyelerine ulaşmak için kısa süreli nitrogliserin infüzyonu kullanıldı. Deksmedetominin hipotansif etkisi ilaç infüzyonu kesildikten sonra daha yavaş geri döndü. Cerrahi sahadaki kanama miktarı ve cerrahi memnuniyet her iki grupta eşitti. Grup A’da postoperatif bulantı-kusma daha sıktı ve ekstübasyon sonrası 4 hastada iki kez 0,1mg naloksan ihtiyacı oldu.

Dexmedetomidine grubunda ek hipotansif ajan ihtiyacı olmasına ve istenilen hipotansiyon seviyelerine daha geç ulaşılmasına rağmen, dexmedetomidin ve alfentanil arasında cerrahi sahadaki kanama miktarı ve cerrahi memnuniyet açısından fark bulunamamıştır.
Kaynak:

1-  Degoute CS, Ray MJ, Manchon M, Dubreil C, Bansillon V. Remifentanil and controlled hypotension; comparison with nitroprusside or esmolol during tympanoplasty. Can J Anaesth 2001; 48:20–27.