İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

S-48

DENEYSEL SEPSİS MODELİNDE ENTERAL VE/VEYA PARENTERAL GLUTAMİNİN İNTESTİNAL MUKOZA İLE KAN GLUTAMİN, TNF-ΑLFA, IL-10 DÜZEYLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ

E.POLAT 1, U.KESİCİ 2, A.ALTAN 3, S.KESİCİ 3, ÜA.TÜRKMEN 3


İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESİ, MİKROBİYOLOJİ VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ ANABİLİM DALI, İSTANBUL 1
S.B. OKMEYDANI EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ, 3. GENEL CERRAHİ KLİNİĞİ, İSTANBUL 2
S.B. OKMEYDANI EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ, ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ, İSTANBUL 3

Son zamalarda; sepsisde, Glutaminin (Gln’in) farklı yollardan verilmesiyle etkileri tartışılmaktadır. Bu çalışmada; amacımız enteral (en.) ve parenteral (pn.) Gln’in birlikte veya tek başına kullanımlarının, deneysel sepsis modelinde intestinal mukozaya ve immün sisteme etkilerini araştırmaktı.Bu amaçla; villus atrofisine, kan ve dokuda bakteri üremesine, kan Gln, TNF-alfa ve IL-10 seviyelerine bakıldı, ayrıca maliyet açısından değerlendirildi.

İstanbul Üniversitesi Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü'nde gerçekleştirilen çalışmamızda, 44adet Wistar-Albino sıçan(10haftalık,210-250g) kullanıldı.İntraperitoneal (ip.) 1mL Escherichia coli(5x10000000 CFU/mL) enjeksiyonu ile 4 grupta da sepsis oluşturuldu. Grup C’ye(kontrol, n=12): en. ve pn. izotonik salin(1mL/gün, 2mL/gün); Grup E’ye(en.,n=10): en. Gln(0.5g/kg/gün) + pn. izotonik salin(2mL/gün); Grup P’ye(pn.,n=11): pn. Gln(0.4g/kg/gün Ala-Gln=0,27g/kg/gün Gln) + en. izotonik salin(1mL/gün); Grup EP’ye(en.+pn.,n=11): pn. Gln(0.3g/kg/gün Ala-Gln=0,2g/kg/gün Gln) + en. Gln(0.3g/kg/gün) verildi. İp. Escherichia coli verildikten 4sa sonra, sıçanların beslenmelerine başlandı.Deneyin başlangıç(bazal seviye) ve beslenmeye başladıktan itibaren 24. ile 96.saatlerindeki kanlarında; kan Gln, TNF-alfa ve IL-10 konsantrasyonlarına bakıldı.Sıçanlardan, mezenter lenf nodu, karaciğer, akciğer, kan ve ince barsak doku örnekleri alındı. İstatistiksel analizler için SPSS 15.0 programı kullanıldı (anlamlılık=p<0,05).

Verdiğimiz suşun üreme oranları; Grup EP’de C’ye göre düşük bulundu(p<0,05). İleumda villöz atrofi oranları Grup EP, P veya E’de; Grup C ile karşılaştırıldıklarında düşük bulundu(p<0,05). Gruplar arası 24.sa plazma Gln seviyeleri karşılaştırıldığında, Grup EP ve P’de diğer gruplardan düşük, 96.saatte ise Grup EP ve P’de diğer gruplardan yüksek bulundu(p<0,05). 96.sa grup içi plazma Gln seviyeleri karşılaştırıldığında; Grup EP ve P’de bazal seviyelerine göre artış(p<0,01), Grup C ve E’de ise düşüş(p<0,01) bulundu. Serum TNF-alfa ve IL-10 seviyelerinin, gruplar arası, 24.sa ve 96.saatlerde karşılaştırmalarında, Grup EP ve P’de diğer gruplardan düşük bulundu(p<0,05).Erişkinde bu dozlarda en. ve pn. Gln’in (7gün süreyle) eş zamanlı uygulama maliyeti; en. uygulamadan fazla, pn. uygulamaya ise yakın bulundu.

Sepsiste Gln’in en. ve pn. kombine kullanımının; intestinal mukozal trofik ve immün modülatör etkileri, doku ve kan kültürlerinde üremeyi azaltması, beraberinde maaliyetinin de pn. uygulamaya yakın olmasından dolayı, en etkili yol olduğu kanısındayız.