İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

P-34

TORAKOSKOPİK AKCİĞER REZEKSİYONU HASTALARINDA TORAKAL EPİDURAL ANALJEZİ ZAMANLAMASININ POSTOPERATİF SOLUNUM FONKSİYONLARINA ETKİSİ

S.DIZI 1, Z.SUNGURÜLKE 1, E.ÇAMCI 1, M.SENTÜRK 1, K.KOLTKA 1, M.TUGRUL 1, A.TOKER 1, S.TANJU 1


İ. Ü. İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ 1

Torakal epidural yolla uygulanan analjezinin (TEA) preoperatif olarak başlanmasının torakotomilerdeki etkinliği bilinmektedir (1). Videoskopik toraks cerrahisi girişimlerinde (VATS) ise TEA’nin gerekliliği ve zamanlaması tartışmalıdır. Bu çalışmada, genel anestezi altında VATS uygulanan hastalarda torakal epidural analjezinin zamanlamasının postoperatif solunum fonksiyon testlerine (SFT)  etkileri araştırıldı.

Genel anestezi altında videoskopik akciğer rezeksiyonu yapılmış 26 hastanın dosyası retrospektif olarak tarandı. Hastalar,  anestezi takip formunda belirtildiği üzere, torakal epidural ilaç uygulamasının cerrahiden önce veya cerrahiden sonra başlatılmasına bağlı olarak,   iki grupta tarandı. Anestezi izlem fişi, günlük takip notları ve epikrizler incelenerek, hastaların demografik özellikleri, perioperatif dolaşım ve solunum parametreleri, postoperatif ek analjezik ihtiyacı,  komplikasyon sıklığı, ameliyat öncesi ve sonrası solunum fonksiyon testleri araştırıldı.

Yaşları 20-75 arasında değişen, ASA I –III sınıfından 26 hasta, TEA’nın başlatıldığı döneme göre grup I (preinsizyonel)(n=13) ve grup II (postoperatif)(n=13) olarak tanımlandı. Gruplar arasında demografik özellikler ve operatif veriler benzer bulundu. SFT’lerine bakıldığında her iki grupta FEV1’in postoperatif ölçümde, preoperatif değere göre anlamlı olarak düştüğü saptandı. Ancak bu düşüşün, grup II hastalarında daha belirgin olduğu görüldü(p: 0.014). Grup I hastalarının % 38.5’inde, grup II hastalarının ise % 84.6’sında ek analjezik ihtiyacı olduğu belirlendi. Ek analjezik ihtiyacı gruplar arasında anlamlı bulundu. (p: 0.016). Grup II hastalarından iki tanesinde atelektazi ve pnömoniye rastlanırken grup I’de postoperatif solunumsal komplikasyon saptanmadı.

Videoskopik akciğer rezeksiyonlarında preinsizyonel başlanan,  intraoperatif ve postoperatif sürdürülen TEA’nın, analjezik uygulamanın postoperatif dönemde başlandığı hastalara göre,  solunum fonksiyonlarını daha iyi koruduğu ve daha etkin analjezi sağladığı görülmüştür.

Kaynak

  1. Senturk M, Ozcan PE, Talu GK. The effects of three different analgesia techniques on long-term postthoracotomy pain. Anesth Analg 2002.