İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

YK-8

ONDANSETRON OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARDA GENEL ANESTEZİ SONRASI AJİTASYONU ÖNLEYEBİLİR Mİ

T.HOŞTENSEYİDOV 1, M.SOLAK 1, M.ÖZGÜN 1, K.TOKER 1, L.ELEMEN 2


KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON A.D 1
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK CERRAHİSİ ANABİLİM DALI 2

Anestezi sonrası ajitasyon (Derlenme ajitasyonu-DA), genel anestezi alan  çocuklarda önemli bir sorundur ve okul öncesi çocuklarda % 6-74 arasında görülmektedir. DA’nun çeşitli nedenleri vardır,  artmış plazma seratonin seviyelerinin DA una neden olabileceği belirtilmektedir.

Randomize plasebo kontrollü çalışmamızın amacı, göbek altı minör cerrahi planlanan  çocuklarda sevofluran anestezisi sonrasında oluşabilecek DA’nunda bir seratonin antagonisti olan ondansetronun proflaktik kullanımının etkinliğini araştırılmıştır.

1-6 yaş arasında, ASA I, 70 çocuk hasta çalışmaya dahil edildi. Tüm hastalara rektal midazolam ile premedikasyon uygulandı ve preoperatif anksiyete düzeyleri not edildi (m-Yale Preoparetive Anxiety Scale m-YPAS). Sevofluran ile inhalasyon indüksiyonundan sonra damar yolu açıldı, tüm hastlaara kas gevşeticisiz LMA-proseal yerleştirildi. Grup O’daki hastalara (n=30) 0.1 mg/kg i.v ondansetron, Grup P’deki hastalara (n=30) 2 ml i.v. serum fizyolojik verildi. Daha sonra tüm hastalara postoperatif analjezi amacıyla 0.8 ml/kg  %0.25 levobupivakain ile kaudal blok uygulandı (THS), anestezi idamesi  60:40 N2O:O2   karışımı  ve sevofluran ile sağlandı. Cerrahi bitiminden sonra derlenme odasına alınan hastaların ilk 30 dk boyunca ağrı (mCheops)  ve ajitasyon skorları (On nokta skalası-ONS, 1-10 arası değer) 10 dk da bir kaydedildi. ONS > 5 olması durumu ajitasyon olarak değerlendirildi. ONS değeri 5 dk süreyle 8 in üzerinde olan hastalar iv. propofolle,  mCheops>4 ün üzerinde olan hastalar 40 mg/kg rektal parasetamolle tedavi edilerek çalışma dışı bırakıldı.

3 hasta çeşitli nedenlerle çalışma dışı bırakıldı. Hastaların demeografik verileri, cerrahi ve anesteziye ait özellikler ve derlenme özellikleri her iki grupta benzerdi. Tüm hastalar içinde DA insidensi 30.dk da 10. dk ya göre anlamlı olarak azaldı (%31.3 ve %19.4). DA insidensi, m-Cheops ve ONS skorları tüm değerlendirme zamanlarında her iki grupta benzerdi. Derlenme odasından ayrılma süreleri her iki grupta da benzerdi ancak ajite hastalarda bu süre anlamlı olarak uzamıştı (p=0.001).

Okul öncesi çocuklarda sevofluran anestezisiyle profilaktik ondansetron uygulaması plasebo benzeri etki göstermiştir