HİPERBARİK VE İZOBARİK BUPİVAKAİNLE SPİNAL ANESTEZİNİN HEMODİNAMİ VE KALP HIZI DEĞİŞKENLİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
M.TOPTAŞ
1, S.UZMAN
1, T.ULUDAĞYANARAL
1, İ.İŞİTEMİZ
1, V.ÇOPUR
1
HASEKİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ, 1. ANESTEZİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ 1
Sezeryan seksiyo dışındaki operasyonlarda, hiperbarik (HB) ve izobarik bupivakainle (İB) uygulanan spinal anestezinin erken dönemdeki hemodinamik etkilerini ve kalp hızı değişkenliği üzerine olan etkilerini karşılaştırmayı; ayrıca hiperbarik ve izobarik bupivakainle spinal anesteziye bağlı hipotansiyon ve kalp hızı değişkenliği ölçümleri arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçladık.
Çalışmamız, etik komite izni ve hastaların onayları alındıktan sonra sonra, spinal anestezi altında çeşitli elektif operasyon planlanan ASA I-II 18-65 yaş arası 60 hasta üzerinde gerçekleştirildi. Prehidrasyon amacıyla i.v. olarak 15 dakika içersinde 500 mL % 6 HES solüsyonu verildikten sonra hastalar randomize olarak 2 gruba ayrıldı: Grup I’e lokal anestezik olarak 3 mL % 0.5 HB, Grup II’ye ise 3 mL % 0.5 İB verilerek spinal anestezi uygulandı. Hemodinamik parametreler spinal anestezi öncesi ve sonrasında ise 30 dakika boyunca kaydedildi. Kalp hızı değişkenliği (KHD) ölçümü operasyon sabahı, prehidrasyon sonrası ve spinal injeksiyondan 20 dakika sonra olmak üzere üç kez yapılarak, veriler frekans temelli olarak analiz edildi. Grup içi karşılaştırmalarda iki yönlü varyans analizi, grupların karşılaştırılmasında ise arasındaki Student t ve χ2 testi kullanıldı. Hipotansiyon ve DF/YF oranı ilişkisi için ROC analizi yapıldı. Sınır 2.5 kabul edilerek sensitivite ve spesifitesi hesaplandı. p < 0.05 anlamlı kabul edildi.
Hipotansiyon sıklığı Grup I ve II’de sırasıyla %26.6 ve %23.3 idi ve iki grup arasında anlamlı bir farklılık yoktu. Spinal injeksiyondan 20 dk sonra DF/YF oranında HB uygulanan hastalarda anlamlı ölçüde olmak üzere düşüş olduğunu gördük. DF/YF oranı 2.5 üstünde olan 7 hastadan 1, 2.5 altında olan 53 hastanın ise 14’ünde hipotansiyon gelişti. Yapılan ROC analizinde eğri altında kalan alan 0.507 (p=0.932), DF/YF oranı için sınır 2.5 olarak alındığında sensitivitesi 0.13, spesifitesi ise 0.89 olarak bulundu.
Spinal anesteziye bağlı hipotansiyon sıklığı bakımından HB ve İB arasında anlamlı bir fark olmadığını gördük. KHD analizinin sezeryan seksiyo dışındaki operasyonlarda spinal anesteziye bağlı hipotansiyonun tahmininde yararlı olmadığı sonucuna vardık.
|