İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2011

S-44

SÜNNET SONRASI ANALJEZİ AMACI İLE KAUDAL BLOK, DORSAL PENİL BLOĞU, TOPİKAL ANALJEZİ VE SİSTEMİK ANALJEZİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

A.KARATAŞ 1, Z.ETİ 1, T.UMUROĞLU 1, FY.GÖĞÜŞ 1


TC SAĞLIK BAKANLIĞI VE MARMARA ÜNİVERSİTESİ PENDİK EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ ANESTEZİYOLOJİ ANABİLİM DALI 1

Çalışmamızın amacı; sünnet operasyonu geçirecek çocuklarda postoperatif analjezi amacı ile kaudal blok (KB), dorsal penil bloğu (DPB), topikal (TA) ve sistemik analjezinin (SA) etkinlik, yan etkiler ve ebeveyn memnuniyeti açısından karşılaştırılmasıdır.

Etik kurul ve ebeveyn onayı sonrası, 3-12 yaş arasında, sünnet operasyonu geçirecek 80 çocuk randomize olarak dört gruba (n=20) ayrıldı. İndüksiyon sonrasında Grup KB’de %0,25 bupivakain 1ml/kg ile kaudal blok, Grup DPB’de 0.3ml/kg %0,25 bupivakain ile dorsal penil bloğu uygulandı. Grup TA’de girişimden 1s önce 3gr %2,5 lidokain-%2,5 prilokain karışımı içeren krem ile topikal analjezi, Grup SA’da indüksiyon sonrası 40 mg/kg rektal parasetamol, postoperatif dönemde 4x20 mg/kg rektal/oral parasetamol, 3x1 mg/kg meperidin iv ile sistemik analjezi uygulandı. Anestezi indüksiyonu %8 sevofluran ve %30 O2 içinde N2O inhalasyonu veya tiyopental 5-7 mg/kg iv, anestezi idamesi 1 MAC sevofluran, %30 O2 içinde N2O ile sağlandı. Ağrı şiddeti; NRS ve sözel iletişim kurulamayan hastalarda CHEOPS ile postoperatif 0,2,4,6,12,24. saatlerde değerlendirildi. Ek analjezik gerektiğinde meperidin 1mg/kg iv uygulandı. Hastaların uyanma zamanı, ilk analjezik gereksinim, ilk idrar yapma, ilk mobilizasyon ve taburculuk zamanı, yan etkiler, 4-puanlı skala ile ebeveyn memnuniyeti kaydedildi. Veriler istatistiksel olarak iki-yönlü ANOVA, Tukey-Kramer, Mann-Whitney U ve ki-kare testleri ile karşılaştırıldı (p<0.05).

Peroperatif sevofluran konsantrasyonu 15. dakikada Grup KB’da diğer gruplardan düşük bulundu (p<0,05). Postoperatif ilk 2s, CHEOPS değerleri Grup KB ve Grup DPB’da diğer gruplardan, NRS değerleri Grup KB’da Grup TA ve Grup SA’dan düşük bulundu (p<0,05). Ek analjezik gereken hasta oranı Grup KB ve Grup DPB’da diğer gruplardan düşük bulundu (p<0,05). Gruplar arasında uyanma, ilk analjezik gereksinim, ilk mobilizasyon, ilk idrar yapma zamanı ve motor blok açısından belirgin farklılık saptanmadı (p>0,05). Ebeveyn memnuniyeti ilk 2s Grup KB’da diğer gruplardan, Grup DPB’da ise Grup TA ve Grup SA’dan belirgin yüksek bulundu (p<0,05).

Sünnet sonrası analjezi açısından, kaudal ve dorsal penil bloğun topikal ve sistemik analjeziden daha etkin olduğu ve daha yüksek ebeveyn memnuniyeti sağladığı saptandı.