DEKSMEDETOMİDİN VE FENTANİLİN ENDOTRAKEAL ENTÜBASYON KOŞULLARI VE HEMODİNAMİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
G.ARSLAN
1, M.ÖZŞEKER
1, H.SÜSLÜ
1, L.SAİTOĞLU
1, A.GÖKTAŞ
1, F.TEMİZEL
1
DR. LÜTFİ KIRDAR KARTAL EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ I. ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ 1
Endotrakeal entübasyon serum katekolamin konsantrasyonlarında artış ile karakterize olan kardiyovasküler stres yanıtlarına yol açmaktadır Laringoskopi ve endotrakeal entübasyonun neden olduğu olumsuz hemodinamik yanıtı en aza indirmek için kullanılan ilaçlar; anestezikler, beta blokerler, kalsiyum kanal blokerleri ve sempatik ganglion blokerleri sayılabilir. Çalışmamızda deksmedetomidin ile fentanilin endotrakeal entübasyon ve hemodinamik parametreler üzerine etkilerinin karşılaştırılması amaçlandı.
Çalışmamıza ASA I-II elektif ortopedik cerrahi girişim planlanan 60 hasta alındı. Hastalar randomize olarak 30’ar kişilik iki gruba ayrıldı. Hastalar Deksmedetomidin (GrupD) ve Fentanil (GrupF) şeklinde gruplandırıldı. Her hastaya standart monitorizasyon ( noninvaziv kan basıncı, SpO2, EKG) yapıldı. Grup F’e 1 μg/kg fentanil ve Grup D’ye 1 μg/kg deksmedetomidin 2 dk. içerisinde verildi, 30 sn sonra anestezi indüksiyonu için 1.5 mg/kg propofol ve 0.1 mg/kg dozunda vekuronyum verildi. Endotrakeal entübasyon 2 dk. sonra gerçekleştirildi. Anestezi idamesinde, %50 oksijen içerisinde %50 N2O ve 1 MAK sevofluran kullanıldı. SAB, DAB OAB KTA SpO2 etCO2 değerleri indüksiyon öncesi, entübasyon öncesi, entübasyon sonrası 1, 3, 5. dk. ve operasyon süresince 5’er dk. aralıklarla operasyon sonuna kadar ve anestezi sonlandırıldığında ölçülüp kaydedildi. Entübasyon koşulları çene gevşemesi, kord vokallerin durumu ve entübasyona verilen yanıt Cooper skorlaması ile değerlendirildi
Gruplar arasında demografik özellikler açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı (p>0,05). Gruplar arası indüksiyon öncesi, entübasyon öncesi, entübasyon sonrası 1, 3, 5, 10, 15 dk. SAB, DAB, OAB, KTA, etCO2 ve SpO2 düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. Fentanil grubunun entübasyon koşulları total skoru deksmedetomidin grubundan istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksekti (p<0,05).
Laringoskopi ve entübasyona hemodinamik yanıt tüm hastaları etkilemekle birlikte, serebrovasküler hastalar ve kardiyak iskemisi olanlar için daha büyük risk oluşturmaktadır. Bu nedenle bu yanıtın önlenmesi gerekmektedir. Çalışmamızda elektif ortopedik cerrahi hastalarında deksmedetomidin ve fentanilin uygulanan dozlarda hemodinamik parametreler üzerine etkilerinin benzer, entübasyon koşullarının ise fentanil grubunda deksmedetomidin grubundan daha iyi düzeyde olduğu saptandı.
|