İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

P-35

ANJİOTENSİN KONVERTİNG ENZİM İNHİBİTÖRÜ KULLANAN HİPERTANSİF HASTALARDA ANESTEZİ İNDÜKSİYONU SIRASINDA GÖRÜLEN KAN BASINCI, KALP HIZI, QT İNTERVAL VE QT DİSPERSİYON DEĞİŞİKLİKLERİ ÜZERİNE ESMOLOLÜN ETKİSİ

H.BAŞAR 1, MZ.ÇEKER 1, S.AKINTAKMAZ 1, B.BALTACI 1


S.B. ANKARA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ I. ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ 1

Hipertansif hastalarda anestezi indüksiyonu sırasında gelişebilecek abartılı sempato-adrenerjik yanıtların ve QT interval-QTD değişikliklerinin en aza indirilmesinin önemi açıktır. Antihipertansif ilaçlar operasyon sabahına kadar devam edilmelidir. Vasopressörlere rezistan hipotansiyon gelişebilme potansiyeli nedeniyle, anjiotensin konverting enzim (ACE) inhibitörlerinin kullanımı konusu ise tartışmalıdır. Laringoskopi ve entübasyonla indüklenen hemodinamik cevapları azalttığı bilinen esmololün, QT interval ve QTD’ deki uzamayı azaltıcı etkisinin araştırıldığı sınırlı sayıdaki çalışma sonuçları tartışmalıdır. Bu çalışmada, ACE inhibitörü kullanan hipertansif hastalarda anestezi indüksiyonu sırasında görülen kan basıncı,kalp hızı,QTc ve QTcD değişiklikleri üzerine esmololün etkisi araştırılmıştır.

Elektif cerrahi geçirecek, ACE inhibitörü kullanan regüle esansiyel hipertansiyonu mevcut, 20-65 yaş arasında, ASA I–II grubundan, 60 hasta çalışmaya alındı. Hastalar esmolol ve kontrol grubu olarak 2 gruba ayrıldı. Esmolol grubunda esmolol, 500 mcg/kg bolus dozu takiben (5ml volüm/30 saniyede) dakikada 100 mcg/kg infüzyon şeklinde uygulandı. Esmolol infüzyonuna entübasyon sonrası 4.dk’ya kadar devam edildi. Kontrol grubunda ise, esmolol grubundakine benzer şekilde bolus ve infüzyon %0,9 salin uygulaması yapıldı. Her iki grupta standart genel anestezi uygulandı. Hastaların ortalama kan basıncı, kalp hızı değerleriyle EKG kayıtları, anesteziden önce bazal değer olarak(T0), esmolol veya salin uygulamasından 5dk sonra(T1), indüksiyon ilaçlarından 3dk sonra(T2), entübasyondan 30sn sonra(T3), entübasyondan 2dk sonra(T4), entübasyondan 4dk sonra(T5) kaydedildi.

QTc interval, entübasyondan 30sn sonra(T3) esmolol grubunda, kontrol grubuna göre belirgin olarak kısaydı (p=0,012). QTcD interval, entübasyondan 30sn sonra(T3) kontrol grubunda, esmolol grubuna göre belirgin olarak uzundu (p= 0,034). Ortalama kalp hızı kontrol grubunda entübasyondan 30sn sonra(T3) belirgin olarak yüksekti (p=0,022). Entübasyondan sonraki 4dk’lık dönemde kontrol grubunda aritmi gelişme sıklığı daha yüksekti (p=0,038).

Sonuç olarak, ACE inhibitörü kullanan hipertansif hastalarda, anestezi indüksiyonu sırasında endotrakeal entübasyonun; QTc ve QTcD’yi uzattığı, kalp hızında artışa neden olduğu, oluşan bu cevapların 500mcg/kg bolusu takiben, 100mcg/kg/dk esmolol infüzyonu ile engellendiği kanaatine varılmıştır. İndüksiyon sırasında esmolol ile kan basıncında azalmaya meyil söz konusu olup, bu açıdan dikkatli olunmalıdır.