İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

P-527

PENETRAN TORAKS TRAVMASI SONRASI OLUŞAN PULMONER ARTERİOVENÖZ FİSTÜL

B.GÜÇYETMEZ 1, A.AYYILDIZ 1, A.OGAN 1, B.GÜDER 1, L.TELCİ 1, H.AKMAN 2


İNTERNATİONAL HOSPİTAL GENEL YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ,İSTANBUL 1
İNTERNATİONAL HOSPİTAL RADYOLOJİ ÜNİTESİ,İSTANBUL 2

GİRİŞ: Genellikle konjenital  olabilen pulmoner arteriovenöz fistül siroz, metastatik troid karsinom, schistosomiasis, actinomycosis, fanconi sendromu, mitral stenoz ile oluşabileceği gibi  penetran toraks travmasından sonra ender de olsa meydana gelebilir.1 Şantın derecesine göre ciddi hipoksemiye yol açar.2  Bu nedenle özellikle penetran toraks travması sonrası  yoğun bakım hekimlerinin  dikkat etmesi gereken ciddi  bir patolojidir.

OLGU: 37 yaşında bayan hasta. 2005 yılında  toraks nafiz ateşli silah yaralanması ile Acil’e başvurmuştur. Sol akciğerde bir, sağ akciğerde üç adet kurşun, akciğer kontüzyonu, hemopnömotoraks, sağ 6-7.  kot fraktürü olan hasta yoğun bakıma alınmıştır. Toraks dreni takılarak mekanik ventilasyona başlanmış,  3. gün ekstübe edilmiş, aralıklı NIMV desteği ile 10. günde nazal O2 desteğinde kata taburcu edilmiştir. Kattaki 3. gününde takipnesi olan hastadan kan gazı alınmış ve toraks CT-anjiyo yapılmıştır. Pulmoner emboli tespit edilmeyen, klinik olarak düzelen hasta 1 hafta sonra taburcu edilmiştir.  2010 yılında yapılan muayenesi sırasında efor dispnesi , oda havasında SpO2:%85, 10lt/dk maske O2 altında alınan kan gazında PaO2:50,6  ve arter-ven kan gazları arasında fark olmaması üzerine, kardiyolojik açıdan değerlendirilmiş EKO’da patoloji saptanmamıştır. Göğüs cerrahisi ve göğüs hastalıkları değerlendirmesinde primer pulmoner patoloji saptanmamıştır.  Hemoglobinopati açısından değerlendirmek için alınan periferik yayma ve Hb elektroforezinde patoloji saptanmamıştır. Pulmoner emboliyi araştırmak için yapılan CT-Anjiyoda pulmoner ven çapında artma olduğu görülmüştür.  Pulmoner kapiller yatak kontrastla boyanmadan pulmoner ven, pulmoner arter ve sol atriumun eş zamanlı kontrast ile boyandığı görülerek  Pulmoner Arteriovenöz Fistül tanısı konmuştur. Pulmoner Arteriyografi sonrası endovasküler olarak defekti kapatılan hastanın yoğun bakım yatışındaki solunumsal seyir;  yoğun bakım girişi, kat yatışı ve 2010 yılında başvurusundaki  görüntülemeleri ile kan gazı değerleri  Tablo 1 ve Tablo 2’de gösterilmiştir.

SONUÇ: Penetran toraks travması sonrası açıklanamayan efor dispnesi, hipoksi ve hipokarbi tespit edilen hastaların pulmoner arteriovenöz fistül yönünden araştırılmasını önermekteyiz.

KAYNAKLAR:

1. Antoine K. ve  ark.: Circulation 2010;121:e27-e28

2. Ismail T. Dairywala ve ark.: Chest Jan. 2005 vol. 127 no. 1 398-401