İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

P-50

HİPERTANSİF HASTALARDA LARİNGOSKOPİ VE ENTÜBASYONA KARŞI GELİŞEN HEMODİNAMİK YANITA ESMOLOL, DEKSMEDETOMİDİN VE SUFENTANİLİN ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

M.TÜRKOĞLU 1, H.BAŞAR 1, P.ASLANARGUN 2, H.YARKANUYSAL 2, E.TEZER 2


S.B ANKARA EĞITIM VE ARAŞTIRMA HASTANESI, 1. ANESTEZIYOLOJI VE REANIMASYON KLINIĞI 1
S.B ANKARA EĞITIM VE ARAŞTIRMA HASTANESI, 2. ANESTEZIYOLOJI VE REANIMASYON KLINIĞI 2

Bu çalışma, esmolol, deksmedetomidin ve sufentanilin hipertansif hastalarda laringoskopi ve trakeal entübasyona alınan hemodinamik yanıt üzerine olan etkilerini araştırmak amacıyla planlandı.

Hipertansiyon tanısı almış non-kardiyak cerrahi geçirecek 60 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar rastgele 3 gruba ayrıldı. 1) Esmolol 100 mg iv (n=20); 2) Deksmedetomidin 1 μgr.kg-1 iv (n=20); 3) Sufentanil 0.25 mcg.kg-1 iv (n=20), anestezi indüksiyonunda önce uygulandı.  TOF oranı 0 olduğunda trakeal entübasyon gerçekleştirildi. Kalp atım hızı(KAH), sistolik(SAB), diastolik(DAB) arter basınçları; a)çalışma ilacı uygulamasından önce (kontrol), b)çalışma ilacı uygulamasından sonra, c)anestezi indüksiyonundan sonra ve d)entübasyon sonrası 1,3,5 ve 10.dk’larda kaydedilerek grup içinde bazal değerlerle ve gruplar  arasında karşılaştırıldı. Total tiyopental dozu, TOF 0 zamanı ve laringoskopi süresi gruplar  arasında karşılaştırıldı.

Total tiyopental dozu deksmedetomidin grubunda en düşük iken, TOF 0’a ulaşma süresi esmolol grubunda en uzundu. KAH esmolol grubunda çalışma ilacı uygulamasını takiben kontrol değerlerine göre belirgin olarak azalırken, deksmedetomidin ve sufentanil grubunda fark saptanmadı. Her 3 grupta da SAB indüksiyonu takiben belirgin olarak kontrol değerlerinin altına düşerken, DAB’da düşüş sadece  deksmedetomidin grubunda gözlendi (p<0.05). Entübasyondan hemen sonra  SAB 3 grupta da kontrol değerlerine yükselirken, DAB sadece esmolol grubunda kontrol değerinin üstünde seyretti (p<0.05). SAB ve DAB entübasyondan hemen sonra 3 grupta da indüksiyon sonrasına göre belirgin olarak yüksek bulundu (p<0.05). İlaç uygulamasından sonra esmolol ve deksmedetomidin grubundaki hastalarda KAH, sufentanil grubundaki hastalara göre  belirgin olarak azaldı (p=0.002). Entübasyondan hemen sonraki KAH en düşük deksmedetomidin grubunda saptandı (p=0.003).

Çalışmamızda entübasyon sonrası oluşan taşikardinin önlenmesinde sufentanil diğer iki gruba göre en az etkili bulunurken, esmolol grubunda DAB’ın entübasyon sonrası kontrol değerlerine göre yüksek seyretmesi; esmololün hipertansif hastalarda trakeal entübasyona kronotropik yanıtı düzenlemede etkin olmasına rağmen hipertansif yanıtları kontrol etmede daha az etkili olduğu görüşünü desteklemektedir. Sonuç olarak hipertansif hastalarda esmolol, dexmedetomidin veya sufentanil uygulanmasıyla entübasyona hemodinamik yanıtta benzer etkiler gözlenmiştir.