İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

P-59

TÜRKIYE’DE GÖREV ALAN ANESTEZI UZMANLARININ MESLEKI (IŞ) DOYUMU

F.SARICAOĞLU 1, SB.AKINCI 1, Ş.UZUN 1, A.KÖSEOĞLU 1, Ü.AYPAR 1


HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ 1

Mesleki (iş) doyum, bir bireyin işinden mutlu olmasının ve haz almasının sağlandığı bir duygu halidir. İş doyumu çalışanın işine ve iş çevresine ilişkin beklenti düzeyindeki duygu, düşünce ve eğilimleri ile gerçekleşen veriler arasında yaptığı karşılaştırma sonucunda işine karşı olan tutumdur.     Biz bu çalışmada anestezi uzmanlarının mesleki doyum düzeylerini belirlemek ve bunu etkileyen etmenleri saptamayı amaçladık.

Üniversitemiz Etik Kurul onayı alındıktan sonra Türkiye’de üniversite, özel ve devlet hastanelerinde çalışan anesteziyologlara TARK Ekim 2009’da ve ulaşılamayanlara elektronik posta, mektup veya klinikler bizzat ziyaret edilerek anket uygulandı.  Ankette anesteziyologlara yaş, cinsiyet, çalışma süresi, medeni durum, mezun olduğu üniversite, çalıştığı kurum ve çoktan seçmeli 34  mesleki (iş) doyum sorusu soruldu. İşyerinin fiziksel koşullarını ve çalışanın duygu durumu üzerindeki etkisini belirlemeye yönelik Spector’un geliştirdiği İş Doyumu Anketi kullanıldı.

    

Görüşme yapılan 650 anesteziyologdan 425’i çalışmaya katıldı. Çalışmaya katılan anesteziyologların 115’i (%27.1) üniversite, 4’ü (%0.9) vakıf üniversitesi, 271’i (%63.8) Sağlık Bakanlığı bünyesindeki kamu hastanelerinde, 33’ü (%7.8) özel hastanede, 2’si (%0.5) bağımsız çalışmakta idi. Çalışmaya katılan hekimlerin %84’ü maaş artış olanaklarından memnun değildi. Sahip olmadığı ama olması gerektiği sosyal hakların olduğuna inananlar %86, iş yoğunluğunun çok fazla olduğuna inanan  anesteziyologlar %85, yaptığı işten  gurur duyan anesteziyologlar %84, yaptığı işe karşılık çok az ödüllendirildiğini düşünen anesteziyologların oranı %71 olarak tespit edildi. İş yerinde sosyal haklardan herkesin eşit yararlandığını düşünen anesteziyolog oranı %49, amirinin duygularını pek dikkate almadığını düşünenlerin oranı %47, iş yerinde gösterdikleri çabaların yeterince desteklendiğine inanmayan anesteziyologların oranı %44, yaptığı işin çoğunun formalite olduğunu düşünenlerin oranı %18, yaptığı işi can sıkıcı bulanların oranı %14, işinde  yükselme olanaklarından memnun olmayanların oranı %53 olarak tespit edildi.

İş doyumu-performans ilişkisi başarılı performansın ödüllendirildiği örgütlerde daha güçlü olmaktadır. Ülkemiz anesteziyologlarının maaş artışlarının sağlanması, sosyal haklarının iyileştirilmesi, iş yoğunluğunun azaltılması, yaptıkları işe karşı daha fazla ödüllendirilmeleri ile iş doyumlarının artabileceğini düşünmekteyiz.