İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

P-52

ANESTEZIYOLOGLARDA DEFANSIF TIP UYGULAMALARININ ARAŞTIRILMASI

SB.AKINCI 1, F.SARICAOĞLU 1, İA.ERDEN 1, A.KÖSEOĞLU 1, Ü.AYPAR 1


HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ 1

Defansif tıp uygulamaları hekimin kendisini dava tehdidine karşı korumak amacıyla, tanı ve tedaviye yönelik işlemleri gereksiz yere kullanması ve malpraktis dava olasılığını azaltmak amacıyla, medikal olarak onaylanmamış uygulamalara yönelmesini içermektedir. Bu ankette Türkiye’de görev yapan anesteziyologların defansif (çekinik) tıp uygulamalarının boyutunu, meslekte çalışma süresi ve akademik  ünvanlara göre cevaplarını değerlendirmeyi amaçladık

Üniversitemiz Etik Kurul onayı alındıktan sonra Türkiye’de üniversite, özel ve devlet hastanelerinde çalışan anesteziyologlara TARK Ekim 2009’da ve ulaşılamayanlara elektronik posta, mektup veya klinikler bizzat ziyaret edilerek anket uygulandı.  Ankette anesteziyologlara yaş, cinsiyet, çalışma süresi, medeni durum, mezun olduğu üniversite, çalıştığı kurum ve çoktan seçmeli 21 defansif tıp sorusu soruldu.

     Görüşme yapılan 650 anesteziyologdan 425’i çalışmaya katıldı. Çalışmaya katılan anesteziyologların 115’i (%27.1) üniversite, 4’ü (%0.9) vakıf üniversitesi, 271’i (%63.8) Sağlık Bakanlığı bünyesindeki kamu hastanelerinde, 33’ü (%7.8) özel hastanede, 2’si (%0.5) bağımsız çalışmakta idi. Malpraktis iddialarından korunmak için katılan anesteziyologların %65’i tıbbi uygulamaları daha detaylı açıkladıklarını, %80’i kayıtları daha detaylı tuttuklarını, %84’ü aydınlatılmış onam formlarına daha fazla önem verdiklerini belirttiler. Anesteziyologların %92’si malpraktis davalarında artış olduğunu ve %73’ü haklarında açılacak davaların hekimlik performanlarını azaltacağını ve %92’si komplikasyon-malpraktis ayırımının net olarak yapılamadığını düşünmekteydi. Katılımcıların uzmanlıkta çalıştığı yıllara paralel olarak fazladan tetkik isteme oranları azalmaktaydı. Fazla tetkik isteme ihtiyacını en fazla devlet hastanelerinde, ikinci sırada üniversitelerde, daha sonra özel hastanelerde çalışan uzmanların duydukları anlaşılmıştır. Kıdemleri daha düşük olan anesteziyologların dava edilme olasılığı düşünülerek yüksek riskli olan hastalardan daha fazla kaçındıklarını ve daha fazla görüntüleme tetkiklerine ihtiyaç duydukları, uzmanlık yılı arttıkça bu çekincelerin azaldığı anlaşılmıştır.

Anesteziyologların deneyimleri arttıkça malpraktise yönelik korku ve çekincelerinin azaldığı bulunmuştur. Bu nedenle özellikle adli tıp uzmanları, hukukçular ve deneyimli anesteziyologlarla kongre ve panellerde bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunarak, bu konulardaki bilgilendirmelerle sorunların azalacağı kanaatindeyiz.