ÇOCUKLARDA POSTOPERATİF AĞRI KONTROLÜNDE İNTRAVENÖZ PARASETAMOL VE DİPİRONUN KARŞILAŞTIRMASI (PROSPEKTİF, RANDOMİZE, ÇİFT KÖR, PLASEBO KONTROLLÜ ÇALIŞMA)
A.KOÇUM
1, M.ŞENER
1, E.ÇALIŞKAN
1, N.BOZDOĞAN
1, A.ARIBOĞAN
1, D.MİÇÖZKADIOĞLU
2, İ.YILMAZ
2
BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON ANABİLİM DALI, ANKARA 1 BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KULAK BURUN BOĞAZ ANABİLİM DALI, ANKARA 2
Çocuklarda günübirlik cerrahide postoperatif ağrı tedavisinde solunum depresyonu, bulantı kusma ve idrar retansiyonu gibi istenmeyen yan etkileri taşımayan intravenöz non-opioid analjeziklerin kullanımı yaygınlaşmaktadır. Çalışmamızda pediyatrik hastalarda, akut postoperatif ağrı tedavisinde intravenöz yolla uygulanan parasetamol ve dipironun etkinliklerini ve yan etkilerini karşılaştırmayı amaçladık
Başkent Üniversitesi Etik Kurul izni (KA08/46) ve aile onayı alındıktan sonra elektif tonsillektomi, tonsillektomi ve adenoidektomi operasyonu geçirecek, yandaş hastalığı olmayan, 3-6 yaş arası, günübirlik 120 hasta çalışmaya alındı. Hastalar randomize, çift kör olarak, postoperatif analjezi için uygulanacak ilaca göre 3 gruba ayrıldı. Anestezi indüksiyonunu takiben intravenöz, 50 ml serum fizyolojik içerisinde Grup I’e 15 mg/kg parasetamol, Grup II’ye 15 mg/kg dipiron ve Grup III’e sadece 50 ml serum fizyolojik verildi. Hastaların ağrı şiddetleri cerrahi işlem bitiminden 15-30 dk ve 1-2-4-6 saat sonra CHEOPS ve Ağrı Hafiflemesi Skorlaması ile değerlendirildi. Eş zamanlı olarak puan ile skorlama sistemine göre sedasyon ve bulantı-kusma değerlendirildi. Postoperatif kanama, dispepsi vb. diğer olası nonopioid ilaç yan etkileri kaydedildi. Postoperatif ilk 6 saat içerisinde CHEOPS skoru > 6 olan hastalara 0.25 mg/kg iv meperidin verildi.
Demografik veriler, cerrahi teknik, cerrahi süre, ayılma odasında kalış süreleri açısından gruplar arsında farklılık bulunmadı (p > 0.05). Postoperatif CHEOPS skorları arası farklılık bulunmadı (p > 0.05). Ağrı Hafiflemesi skorları Grup I’de 30. dk, 4 ve 6. saatlerde Grup III’den daha yüksek (p < 0.05), 6. saatte Grup II’den daha yüksek bulundu (p < 0.05). 6. saatte kg başına uygulanan meperidin miktarı Grup I’de Grup II ve III’den daha düşük (p < 0.05); ilk 6 saat toplamda kg başına uygulanan meperidin miktarı Grup I’de Grup III’den daha düşük bulundu (p< 0.05). Postoperatif kanama, bulantı kusma ve diğer yan etkiler açısından gruplar arasında fark bulunmadı (p< 0.05).
Çocuklarda günübirlik cerrahide postoperatif ağrı tedavisinde, oral alımın kısıtlı olduğu erken postoperatif dönemde intravenöz parasetamolün etkin ve güvenli bir ağrı kontrolü sağladığını düşünüyoruz.
|