MONITORIZE ANESTEZI BAKIMI ILE ÜST GASROINTESTINAL ENDOSKOPI UYGULANAN HASTALARDA PROPOPOL–KETAMIN, PROPOFOL-FENTANIL VE PROPOFOL-TRAMADOL KOMBINASYONLARININ KARŞILAŞTIRILMASI
N.BEDİRLİ
1, K.SARCAN
1, F.BOZKIRLI
1, Ö.EĞRİTAŞ
2
GAZİ ÜNİVERSİTESİ, TIP FAK., ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD 1 GAZİ ÜNİVERSİTESİ, TIP FAK., PEDİATRİK GASTROENTEROLOJİ AD 2
Bu çalışmanın amacı, Monitorize anestezi bakımı (MAB) altında üst gastrointestinal endoskopi (ÜGE) uygulanan hastalarda propofol-tramadol (PT) kombinasyonun klinik etkinliğinin ve güvenirliğinin propofol-fentanyl (PF) ve propofol-ketamin (PK) kombinasyonları ile kıyaslamaktır.
MAB ile ÜGE uygulanan ASA-I/II, 1-16 yaş arası 120 hasta çalışmaya dahil edildi. Kalp atım hızı (KAH), sistolik kan basıncı (SKB), diyastolik kan basıncı (DKB), solunum sayısı (SS), periferik oksijen satürasyonu (SPO2) ve Ramsey sedasyon skorları, başlangıçta, sedasyondan hemen sonra ve 5 dakika aralıklarla kaydedildi. Hastalar üç gruba ayrıldı. Grup PK: Propofol= 1.2 mg/kg + 0.5-1 mg bolus ve Ketamin = 1mg/kg iv; Grup PF: Propofol= 1.2 mg/kg + 0.5-1 mg bolus ve Fentanyl = 1 mcg/ kg; Grup PT: Propofol= 1.2 mg/kg + 0.5-1 mg bolus ve Tramadol= 2 mg/ kg. Endoskopi süresi, derlenme süresi, komplikasyonlar (oksijen saturasyonun % 90’nın altına düşmesi, kan basıncında 30 mmHg düşme, bulantı kusma, ajitasyon) kaydedildi. İşlem sonunda gastroenterelog’dan işlemin uygulanabilirliğini üçlü skalada (kolay, yeterli, imkansız) değerlendirildi.
Yaş, cinsiyet, endoskopi süresi, iv sıvı miktarları arasında anlamlı fark bulunmadı. İndüksiyon öncesi KAH, SKB, DKB, SpO2 değerleri ve sedasyon skorları kıyaslandığında gruplar arasında anlamlı fark gözlenmedi. İndüksiyon sonrası ve 5. dakika ölçümlerinde PF grubunda PK ve PT gruplarına kıyasla KAH ve solunum sayısında anlamlı bir düşme gözlendi. Sedasyon skoru indüksiyonun 10. dakikasında PT grubunda (3 (3-4)), PF (5 (4-6)) ve PK (6 (4-6)) gruplarına kıyasla anlamlı düşük bulundu. Derlenme süresi PK grubunda (21.4 ± 9.2), PT grubuna kıyasla (13.3 ± 6.1) anlamlı yüksek bulundu.
MAB ile ÜGE uygulanan hastalarda, PT kombinasyonu, PK ve PF kombinasyonları ile yapılan sedasyonun erken döneminde görülen hipotansiyon, bradikardi ve solunum depresyonunu azaltırken derlenme süresinde anlamlı kısalma sağlamıştır.
|