İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

S-2

LOMBER DİSK CERRAHİSİNDE TRAMADOL VE LEVOBUPİVAKAİN’İN CERRAHİ YARAYA İNFİLTRASYONUNUN POSTOPERATİF ANALJEZİK ETKİLERİ

K.ÖZYILMAZ 1, H.AYOĞLU 1, RD.OKYAY 1, SB.YURTLU 1, B.KÖKSAL 1, V.HANCI 1, G.ERDOĞAN 1, IÖ.TURAN 1


ZONGULDAK KARAELMAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ, ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD 1

Tramadol, lokal anestezik ajanlara eklendiğinde sodyum kanallarını etkileyerek, lokal anesteziklerin etkilerini güçlendirebilmektedir. Levobupivakain ve tramadolün lomber disk cerrahisinde cerrahi yaraya infiltrasyonunun postoperatif analjezik etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır.

Etik kurul onamı sonrasında, lomber disk cerrahisi planlanan (ASA I-II), 80 erişkin hasta dört gruba ayrıldı. Hastalara rutin genel anestezi indüksiyon ve idamesi uygulandı. Diskektomi sonrasında, insizyon hattı kapatılmadan önce, tüm gruplarda serum fizyolojik ilavesiyle toplam volüm 20 ml olacak şekilde Grup-L’ye 100 mg levobupivakain, Grup-T’ye 2 mg.kg-1 tramadol, Grup-LT’ye 100 mg levobupivakain+2 mg.kg-1 tramadol, Grup-K’ya yalnızca serum fizyolojik insizyon hattı boyunca paravertebral kaslara, cilt ve cilt-altı dokuya uygulandı. Postoperatif analjezide hasta kontrollü analjezi cihazı ile intravenöz (iv) petidin uygulandı. Vizüel analog skala (VAS) skorları >5 ise ek olarak iv. diklofenak uygulanması planlandı. Hemodinamik veriler, VAS skorları, ilk analjezik tüketim zamanı, tüketilen petidin, diklofenak miktarı, bulantı, kusma, kaşıntı, idrar retansiyonu, baş ağrısı, ağız kuruluğu şikâyetleri postoperatif dönemde kaydedildi. Veriler SPSS for Windows 13.0 ile değerlendirildi, aritmetik ortalama±standart sapma olarak belirtildi. Kolmogorov-Smirnov, ANOVA, iki yönlü varyans analizi, ki-kare ve Bonferroni testleri kullanıldı, p<0.05 anlamlı kabul edildi.

Postoperatif petidin tüketimi Grup-K’da 196.0±71.6 mg, Grup-L’de 129.0±78.3 mg, Grup-T’de 37.0±35.4 mg idi (p<0.001). Grup-LT’de petidin ihtiyacı hiç olmadı. Grup-K’da ilk saatte tüm hastalarda, Grup-L’de 2. ve 3. saatlerde birer hastada diklofenak ihtiyacı olurken, Grup-T ve Grup-LT’de ihtiyaç olmadı. Grup-K’da 9, Grup-L’de 5, Grup-T’de 4, Grup-LT’de 2 hastada bulantı gözlendi. Grup-K’da VAS skorları diğer gruplara oranla daha yüksek (p<0.05), ilk analjezik uygulama zamanı ise daha kısaydı (Grup-K: 11.3±2.2 dk, Grup-L: 163.0±216.3 dk, Grup-T: 803.2±268.4 dk (p<0.001)).  

Cerrahi yaraya levobupivakain, tramadol ve levobupivakain-tramadol kombinasyonunun infiltrasyonları postoperatif analjezi açısından plaseboya oranla daha etkindir. Tek başına kullanıldıklarında tramadol, levobupivakainden daha iyi analjezi sağlamaktadır. Ancak, levobupivakain ve tramadolün birlikte kullanımı ile 24 saat boyunca ek analjeziğe ihtiyaç duyulmamakta, yan etki insidansı azalmakta, böylece çok daha iyi bir analjezi elde edilmektedir.