YAŞLI HASTALARDA BİS MONİTÖRİZASYONUNUN ERKEN DERLENME VE KOGNİTİF FONKSİYONLARA ETKİSİ
G.OĞUZ
1, G.AÇIKGÖZ
1, S.ŞAVLI
1, HB.BAYSALMAN
1, S.ÜNVER
1
DR AY ANKARA ONKOLOJİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 1
Cerrahi sonrası hastaların kognitif fonksiyonlarında görülebilen azalma olarak tanımlanan postoperatif kognitif disfonksiyon (POKD) kardiyak operasyonlarda sık görülmektedir (%30-80). Yaşlı hastalarda (>60 yaş) majör nonkardiyak cerrahi sonrası ilk hafta içinde %26, üçüncü ayın sonunda %10 oranlarında rastlandığı bildirilmiştir. POKD yaş, eğitim düzeyi, cerrahi tipi, anestezi süresi, postoperatif enfeksiyon, preoperatif depresyon gibi birçok faktörden etkilenmektedir.
Bu çalışmada, TİVA uygulanan yaşlı hastalarda anestezi derinliğinin BİS monitörizasyonuyla kontrol edilmesinin erken derlenme ve kognitif fonksiyonlar üzerine etkileri araştırıldı.
Elektif cerrahi planlanan ASA I-II, >60 yaş 40 hasta çalışmaya alındı. Hastalara preoperatif 24 saat önce Mini Mental Test (MMT) uygulandı. Randomize olarak ikiye ayrılan hastaların bir grubuna BİS monitörizasyonu uygulandı (Grup B, n=20). Grup B’de anestezi indüksiyonu BİS 40 oluncaya kadar 1 mg/sn propofol, 1 µg/kg remifentanil ve 0.1 mg/kg veküronyum, idame ise 100 µg/kg/dk propofol, 0.125 µg/kg/dk remifentanil infüzyonu ve O2/hava ile sağlandı. İlaçlar BİS 40-60 arasında tutulacak şekilde titre edildi. Kontrol grubunda (Grup K, n=20) ise indüksiyon propofolle bilinç kaybı oluncaya kadar, idame dozlar ortalama arteriyel basınç bazal değerin ± %25’i olacak şekilde ayarlandı. Operasyon sonrası spontan soluma, el sıkma, göz açma, ad ve doğum tarihini söyleme ve ekstübasyon zamanları kaydedildi. Postoperatif 1. ve 24. saatlerde MMT tekrarlandı.
Demografik parametreler benzerdi. Erken derlenme süreleri BİS monitörizasyonu uygulanan grupta anlamlı olarak daha hızlıyken (p<0.05), MMT skorları arasında fark yoktu. Her iki grupta MMT skorları ekstübasyondan bir saat sonra düşerek, 24. saatte preoperatif değerlere döndü. Toplam propofol ve remifentanil tüketimi istatistiksel olarak anlamlı olmamakla beraber Grup B’de daha düşüktü. Hipotansiyon ve bradikardi insidansları benzer bulundu.
Anestezi derinliğinin kognitif fonsiyonlara etkisiyle ilgili farklı sonuçlar bildirilmiştir. Bu çalışmada, yaşlı hastalarda BİS monitörizasyonu ile anestezi derinliğinin yeterli düzeyde tutulmasının kognitif fonksiyonlar üzerine etkisinin olmadığı, ancak erken derlenme sürelerini kısalttığı gösterildi. Bu konuda, farklı anestezi derinliği ve ilaçlarını araştıran yeni çalışmalar gerektiğini düşünmekteyiz.
|