KARDİYOVERSİYON UYGULANAN HASTALARDA SEDASYON DÜZEYİNİN BELİRLENMESİNDE BİSPEKTRAL İNDEKS (BİS) MONİTÖRİZASYONUNUN KATKISI
HK.KABUKÇU
1, MS.KARAKAŞ
1, A.YANIKOĞLU
1, N.ŞAHİN
1, M.KABUKÇU
1
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ 1
Kardiyoversiyon kısa ve ağrılı bir işlemdir. Sedasyon düzeyi optimal sartlarda olmalıdır. Kardiyoversiyon uygulanacak persistan atriyal fibrilasyonlu hastalarda BIS(Bispektral İndeks) kullanımının etkinliğini belirlemek ve uygulanan anestezik madde miktarına, anestezi kalitesine etkisini araştırmaktır.
Toplam 50 hastaya midazolam ve fentanil ile sedasyon uygulandı. 50 hasta iki gruba ayrıldı . Grup 1’de BİS değeri <80 düştüğünde ve Ramsay sedasyon skoru 5-6 olduğunda kardiyoversiyon uygulandı. Grup 2’de ise BİS monitörizasyonu kapatılarak Ramsay sedasyon skoru 5-6 olduğunda kardiyoversiyon işlemi uygulandı. Her iki grupta da kan basıncı, kalp hızı, SpO2 ve BIS değerleri sedasyon öncesi, kardiyoversiyon öncesi, kardiyoversiyon sonrası 1. dakikada ve tam derlenme sonrası değerler kaydedildi. Toplam anestezik miktarı, farkındalık ve ağrı açısından sorgulandı.
Her iki grup karşılaştırıldıgında indüksiyon zamanı, anestezik ihtiyacı, solunum depresyonu, hemodinamik ve BİS monitörizasyon açısından istatistiksel olarak fark saptanmamıştır (p>0.05). Grup içi karşılaştırmada iki gruptada siatolik, diyastolik ve ortalama arter basınçları kardiyoversiyon uygulanmasıyla artmış ve sedasyon öncesi değerlere yükselmiştir. Her iki gruptada iki hastada ağrı ve iki hastada da işlemin farkına varmıştır.
Atriyal fibrilasyonun kardiyoversiyon ile sinüs ritmine döndürülmesi işleminde, deneyimli bir anestezist varlığında klinik verilere göre, BIS monitörizasyonunun ilaç uygulaması ve anestezi derinliğini belirlemede ek katkısının olmadığı düşünülmüştür.
|