MAJOR SPİNAL CERRAHİDE PREEMPTİF LORNOKSİKAMIN ETKİNLİĞİ VE GÜVENİLİRLİĞİ
H.ULUSOY
1, A.BEŞİR
1, İ.ÖZEN
1, B.ÇEKİÇ
1
K.T.Ü. TIP FAKÜLTESİ, ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON ANABİLİM DALI, TRABZON 1
Spinal cerrahi girişimleri ve enstrümantasyon uygulamalarında ameliyat sonrası analjeziye ihtiyaç duyulmaktadır. Bu olgularda etkin bir ağrı tedavisi sağlamak amacıyla günümüzde preemptif analjezi uygulamaları ve hasta kontrollü analjezi (HKA) uygulamaları yapılmaktadır.Bu çalışmada spinal cerrahi uygulanacak hastalarda, preemptif iv lornoksikamın plaseboya göre etkinlik ve güvenilirliğini karşılaştırmak amaçlandı
Klinik prospektif (ileriye dönük), randomize (rastgele), çift kör şekilde ve genel anestezi altında elektif şartlarda spinal cerrahi operasyonu planlanan 50 erişkin hasta çalışmaya alındı. Etik komite izni alındıktan sonra, ASA I-II risk grubundan seçilen hastalara preemptif (cerrahi insizyondan 30 dk önce) 8 mg iv lornoksikam (GRUP L) veya 100 ml SF ile plasebo (GRUP P) ilaç uygulandı. Operasyon genel anestezi altında yapıldı.Postoperatif analjezi amacıyla HKA cihazında ilaç olarak tramadol (2 mg/ml) kullanılarak bolus:20 mg, kilit süresi: 60 dk olacak şekilde programlandı. Operasyon sonrası 24 saat boyunca ağrı NRS (0-10 puan) ile değerlendirilerek kaydedildi.HKA ile tüketilen tramadol miktarı, ilaç talep ve sunum sıklıkları, tüketilen ek analjezik miktarı ve etkin analjezi süreleri kaydedildi. Ayrıca, vital parametreler, laboratuar değerleri ve yan etki takibi yapıldı.
Gruplar arasında operasyon sonrası hemodinamik stabilite, solunum parametreleri, yan etkiler, laboratuar ve NRS değerleri açısından fark olmadığı (p>0,05) gözlemlendi. Grup L’de postoperatif çıkış ve 24 saatlik dönemde tramadol tüketimi, postoperatif çıkış, 2nci saat ve 24 saatlik dönemdeki toplam ek analjezik tüketimi ve etkin analjezi süresi plaseboya göre anlamlı olarak düşük (p<0,05) bulundu(Şekil.1, Şekil.2).
Lornoksikamın orta ve majör cerrahi sonrası ağrıda analjezik etkinliğini ortaya koymayı amaçlayan, plasebo, diğer NSAİ ilaçlar ve opioidler ile karşılaştırmalı çalışmalar yapılmıştır(1,2).Bu çalışma ile spinal cerrahide ameliyat sonrası akut ağrı tedavisinde preemptif iv 8 mg lornoksikamın, plaseboya göre 24 saatlik süreçte özellikle erken dönemde etkin analjezi sağladığını, ameliyat sonrası tüketilen tramadol miktarını ve buna bağlı yan etkileri azalttığını, etkili analjezi süresini uzattığını saptadık.
KAYNAKLAR:
1. Ilias W, Jansen M. Br J Clin Pract, 50(4): 197-202,1996.
2. Zencirci B, Öksüz H, Yüksel ZK.. Regional Anesthesia and Pain Medicine, 29(Supp2): 87, 2004.
|