DA VINCI ROBOT SISTEMIYLE YAPILAN RADIKAL PROSTATEKTOMI AMELIYATLARINDAKI ANESTEZI DENEYIMLERIMIZ
İ.ÖZDİLMAÇ
1, G.ÇAĞLAR
1, D.GÖĞÜŞ
1, Ö.TURHAN
1, S.ÇÖMLEK
1, Y.TUNALI
2, G.KAYA
2
GAYRETTEPE FLORANCE NIGHTINGALE HASTANESİ 1 İ.Ü.CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESİ 2
Kliniğimizde yaklaşık bir yıldır Da Vinci robot sistemiyle ürolojik ameliyatlar yapılmaktadır. Robotik Radikal Prostatektomilerde, genel anestezi altında uzun süreli trendelenburg pozisyonunun ve pneumoperitoniumun hemodinamik ve solunum parametreleri üzerindeki etkileri araştırmayı amaçladık.
ASA I-II 20 hasta çalışmaya dahil edildi. İntravenöz indüksiyonu (propofol, rokuronyum, remifentanil) takiben desfluran ve O2/ N2O ile anestezi idamesi sağlandı. SCD manşon takılarak emboli proflaksisi sağlandı. Sıvı infüzyonu başlangıçta 2-3 mL/kg/saat kristalloid, 1-1,5 ml/kg/saat kolloid olarak ayarlandı, anastomoz sonrasında 10-15 ml/kg/saat hızla verildi. CO2 insuflasyonu öncesi supin pozisyonda, insuflasyon ve trendelenburg pozisyonu verilmesi sonrası 30. dk, 1, 2, 3 saat sonra ve postoperatif derlenme ünitesinde olmak üzere altı dönemde arter kan gazı örnekleri alındı. Kalp atım hızı (KAH), SpO2, end- tidal gazlar, hemodinamik parametreler (invaziv, noninvaziv arter basınçları ve santral ven basıncı (SVB)), özofageal ısı 5 dk. arayla kaydedildi. pCO2 değeri 45 mmHg ve üzerinde saptandığında, hava yolları basıncı 25 cmH2O değerini geçmeyecek şekilde tidal volüm tedrici olarak 10 ml/ kg’a, frekans 16/ dk’ ya kadar arttırıldı.
Anestezi süresi 320±56 dk., cerrahi süre 252±43 dk. olarak saptandı. İnsuflasyon ve pozisyondan sonra KAH, ortalama arter basıncı (OAB) ve SVB’ da anlamlı artışlar kaydedildi. ETCO2, pCO2 ve havayolu basıncı değerlerinde insuflasyon öncesi dönemle karşılaştırıldığında diğer dönemlerde anlamlı olarak artma, pH değerinde ise anlamlı azalma saptandı. Perop kanama miktarı 430±32 mL idi. Hiçbir hastaya kan transfüzyonu yapılmadı, pozisyona bağlı sinir hasarı görülmedi. Tüm hastalarda konjonktiva ödemi gelişti. 4 hasta ajite uyandığı için postop ünitesinde kalış süresi uzadı. 1 hasta larenks ödemi nedeniyle reentübe edilerek yoğun bakıma alındı. Tüm hastalar bir hafta yatış süresi sonunda problemsiz olarak taburcu edildi.
Bilgi aktarımı amacıyla, henüz deneyimlerin çok az olduğu bu ameliyatlarda anestezi özellikleri derlenmiştir.
|