SEZARYAN ILE DOĞUMLARDA, GENEL ANESTEZIDE REMIFENTANIL KULLANIMININ ANNE VE YENIDOĞAN ÜZERINE ETKILERI
F.PEKEL
1, P.KENDİGELEN
1, Y.TUNALI
1, G.KAYA
1, M.BAHAR
1
İ.Ü.CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON A.D. 1
Sezaryan ile doğumda, genel anestezi uygulamasında, indüksiyon sırasında ve umblikal kord klemplenene kadar uzun etkili opioidlerin kullanımından neonatal solunum depresyonu yapabileceği korkusuyla genellikle kaçınılmaktadır. Bu da bebek doğana dek annede aşırı hemodinamik yanıt olmasına dolayısıyla cerrahiye stres yanıtının yeterince baskılanamamasına yol açmaktadır.
Sezaryen ile doğum planlanan, sağlıklı gebelerde, anestezi indüksiyonunda ve sonrasında remifentanil kullanılan (R Grubu) ve standart anestezi uygulanan kontrol Grubu (K grubu) gebeler arasında annnede cerrahiye hemodinamik yanıt ve bebekte Apgar skorları açısından karşılaştırma planlandı.
Fakültemiz etik kurulunun onayı alındıktan sonra, ASA I-II sınıfı 60 gebe çalışmaya dahil edildi. Fötal stres vakaları çalışmaya alınmadı. Gebeler rasgele olarak 3 gruba ayrıldı; birinci gruba (Grup-RI), remifentanil indüksiyonda bolus ve periton insizyonuna kadar infüzyon şeklinde; İkinci gruba (Grup-RB) , remifentanil indüksiyonda bolus şeklinde verildi. Standart anestezi uygulanan gruba umblikal kord klemplenene kadar herhangi bir narkotik analjezik verilmedi. Tüm gruplarda, anestezi indüksiyonunda propofol, rokuronyum, idamede O2 / N2O (%50 / %50) içinde %0,8 izofluran kullanıldı. Hemodinamik değerler, ameliyat öncesi, indüksiyonun 1. dakikasında, entübasyondan hemen sonra ve daha sonra her 5 dk da bir ölçülüp, cilt insizyonu, uterus insizyonu, bebek çıkımı ve cerrahi sonu olarak kaydedildi. 1.dk ve 5.dk APGAR skorları değerlendirildi
Gruplar arası demografik farklılık saptanmadı. Kontrol grubunda bebek çıkımına kadar ortalama arter basıncı diğer gruplara göre daha yüksek bulundu. APGAR 1. dk değerleri RB grubunda(7.7) kontrole(6.8) göre daha yüksekti. APGAR 5.dk değerleri remifentanil gruplarında(9.6) kontrol grubuna (8.8) göre daha yüksek bulundu.
Sezaryan ile doğumda, bebekte depresyon yapmadan annede yeterli anestezi analjezi sağlanmasının anne ve bebek açısından yarar sağlayacaktır. Remifentanil 10 dakikaiçinde etkinliği kalmayacak şekilde yıkıldığı için klasik narkotiklerden farklıdır. Literatürde, remifentanilin, doğum analjezisi ve seksiyolarda kullanımına ait çalışmalar oldukça azdır.
Seksiyolarda indüksiyonda remifentanil kullanımının; bebek çıkımına kadar hemodinamik kontrolu sağladığı ve daha yüksek APGAR skorları elde edildiği sonucuna varıldı. Kesin sonuç için daha fazla olguda çalışılması gerekmektedir.
|