ELEKTİF SEZARYEN OPERASYONLARI İÇİN YAPILAN SPİNAL ANESTEZİDE KULLANILAN LEVOBUPİVAKAİN VE BUPİVAKAİN’İN ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
Y.ŞAHİNLER
1, İS.KOCAMANOĞLU
1, F.ÖZKAN
1, L.TOMAK
1, EB.ŞENER
1, E.KELSAKA
1, F.GÜLDOĞUŞ
1, B.SARIHASAN
1, BM.ER
1
ONDOKUZMAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 1
Çalışmamızda spinal anesteziyle yapılan elektif sezaryen operasyonlarında intratekal olarak kullanılan bupivakain ve levobupivakainin oluşturdukları duyusal blok ve motor blok özellikleri, cerrahi analjezi kalitesi, hemodinamik parametrelere etkileri, bebeğin APGAR skoru üzerindeki etkileri, hasta ve cerrah memnuniyeti açısından karşılaştırmayı amaçladık.
Spinal anestezi altında sezaryen operasyonu olmayı kabul eden ASA I-II grubundan 80 hasta çalışmaya dahil edildi. Birinci gruptaki 40 gebeye 12.5 mg bupivakain + 20 μg fentanil, ikinci gruptaki 40 gebeye 12.5 mg levobupivakain + 20 μg fentanil intratekal olarak verildi ve duyusal blok T4 ve üzerinde olduğunda operasyona izin verildi. Preoperatif 2 dakika (dk) aralaıklarla yapılan 3 ölçüm sonrası bazal kalp hızı ve arteriel basınç değerleri elde edildi. Bebek çıkıncaya dek bu değerler 1 dk, sonrasında 3 dk aralıklarla ölçüldü, 20. dk’dan sonra 5 dk aralılarla ölçüm yapıldı. Blok seviyesi T10’a gerileyene kadar 5 dakikada bir ölçümlere devam edildi.
Levobupivakain grubunda 1. dk Bromage skorları, bupivakain grubuna göre anlamlı düzeyde düşük bulundu (p<0,05). Başka bir deyişle bupivakain grubunda motor blok daha hızlı gelişti. Gruplar arasında maximum sensoriyal blok gelişme, iki segment blok gerileme ve T 10’a gerileme zamanları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark görülmedi (p>0,05). Levobupivakain grubundaki analjezi süresi, bupivakain grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı olarak uzun bulundu (p<0,05). Bupivakain grubunda hipotansiyon görülme oranı levobupivakain grubuna göre istatistiksel olarak daha yüksekti (p<0,05). Atropin ve efedrin ihtiyacı açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı (p>0.05). Her iki gruptaki bebeklerin Apgar skorları arasında ve grupların KAH (kalp atım hızı), SKB (sistolik kan basıncı), DKB (diastolik kan basıncı), OAB (ortalama arter basıncı) değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanamadı (p>0,05).
Çalışmamızda sezaryen operasyonlarında spinal anestezi uygulamalarında levobupivakainin eşit dozda izobarik bupivakaine benzer blok özellikleri, benzer cerrah ve hasta memnuniyeti sağladığı; hemodinamik açıdan da daha az hipotansiyon yaptığı saptanmış olup levobupivakainin, bupivakaine iyi bir alternatif olduğu söylenebilir.
|