İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

S-35

PREEKLAMPTİK GEBELERDE İV. MAGNEZYUM SÜLFAT TEDAVİSİNİN BUPİVAKAİN İLE OLUŞTURULAN SPİNAL ANESTEZİYE ETKİSİ

M.ATÇI 1, H.ÜNLÜGENÇ 1, Y.GÜNEŞ 1, G.IŞIK 1, R.BURGUT 2


ÇUKUROVA ÜNIVERSITESI, ANESTEZIYOLOJI AD. 1
ÇUKUROVA ÜNIVERSITESI, BİYOİSTATİSTİK AD. 2

Ratlarda i.v. olarak uygulanan magnezyumun karaciğer mikrozomal enzim indüksiyonu yaparak amid yapıda lokal anesteziklerin etkisini kısalttığı gösterilmiştir. Fakat preeklamptik gebelerde spinal anestezi sırasında uygulanan amid yapıda lokal anestetiklerin etki süreleriyle ilgili çalışmalar mevcut değildir. Çalışmamızda normal ve preeklamptik gebelerde i.v. magnezyum sülfat tedavisinin amid grubu bir lokal anestezik olan bupivakain ile oluşturulan spinal anesteziye etikileri araştırıldı.

Sağlık Bakanlığı Etik kurul onayı alınarak çalışmamıza spinal anestezi altında elektif sezaryen operasyonu ile doğum yapacak olan 32 si normal sağlıklı ve 32 si preeklampsi tanısı almış toplam 64 gebe alındı. Normal ve preeklamptik gebeler; i.v. magnezyum sülfat tedavisi alan ve almayan olmak üzere toplam 4 gruba ayrıldı. Buna göre I. Grubu (n=16) % 5 dekstroz infüzyonu alan normal gebeler, II. Grubu (n=16)  İ.V. Magnezyum sülfat infüzyonu alan normal gebeler, III. Grubu (n=16)  % 5 dekstroz infüzyonu alan preeklamptik gebeler ve IV. Grubu (n=16)  İ.V. Magnezyum sülfat infüzyonu alan preeklamptik gebeler oluşturdu. Tüm gruplara 12,5 mg % 0,5 hiperbarik bupivakain ile T3-4 aralığından spinal anestezi uygulandı. Gebelerde intraoperatif ve postoperatif hemodinamik değişkenler, sensoriyel blok süreleri, sensoriyel ve motor blok başlama süreleri, maksimum sensoryel blok seviyesi ve maksimum blok seviyesine ulaşma süreleri, bromage skorunun gerileme süreleri, intraopretif analjezik ve efedrin gereksinimleri, anestezi kalitesi,  ve spinal anestezi süreleri  ile kan ve BOS magnezyum düzeyleri ölçülerek kaydedildi.

Kan ve BOS magnezyum düzeyleri magnezyum tedavisi alan gebelerde almayan gruplara göre önemli derecede yüksek bulundu (p<0.01). Sistolik ve diastolik arter basınçları preoperatif, intraoperatif 1., 5., 15., 30. dakikalarda Grup III ve Grup IV’de Grup I ve Grup II’ye göre istatiksel olarak yüksek bulundu (p<0.05). Sensoryel ve motor blok başlangıç sürelerinin magnezyum tedavisi uygulanan Grup II ve Grup IV de Grup I ve Grup III’e göre önemli derecede uzun, anestezi sürelerinin ise daha kısa olduğu belirlendi (p<0.05). Magnezyum sülfat tedavisi alan preeklamptik gebelerde almayan gruplara göre anestezi kalitesi benzer ancak ek analjezik ihtiyacı önemli derecede daha fazla olduğu belirlendi (p<0.05).

İV. magnezyum sülfat tedavisinin bupivakain ile oluşturulan spinal anestezide sensoryel ve motor blok başlangıç sürelerini uzattığı, anestezi süresini kısalttığı ve  dolayısıyla erken analjezik ihtiyaca neden olduğu kanısına varıldı.