KARDİAK CARRAHİDE TRANSÖZOFAGEAL EKOKARDİOGRAFİ KULLANIMI
A.KARARMAZ
1
MEDICAL PARK TOKAT HASTANESİ 1
Kardiak cerrahide transözofageal ekokardiografi (TÖE) kullanımının anstezi ve cerrahi pratiğimize etkilerini araştırmak.
Kasım 2008-Mayıs 2009 tarihler arasında koroner arter ya da kapak cerrahisi geçirecek olan 145 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların preoperatif transtorasik ekokardiografi bulguları ve ameliyat endikasyonları kaydedildi. Anestezi indüksiyonundan sonra TÖE probu yerleştirildi. Bütün olgularda üst özofagustan başlayarak sistematik olarak TÖE incelemesi yapıldı. TÖE bulguları, yapılan operasyon, peroperatif olaylar ve komplikasyonlar kaydedildi. Gereken olgularda postoperatif dönemde de TÖE incelemesi yapıldı.
87 (%60) olguda TÖE probu laringoskop kullanılarak yerleştirilebildi. 7 (%4,8) hastada TÖE bulgularına dayanarak planlanandan farklı operasyon uygulandı. Koroner sinüse retrograd kerdiopleji kanülü yerleştirilmesinde güçlük yaşanan 8 (%5,5) olguda kanülasyon TÖE klavuzluğunda yapıldı. Kalp akciğer pompasından çıkışta kardiak dolum ve kontraktilite TÖE ile değerlendirilerek sıvı ve inotrop tedavi optimize edildi. İntraaortik balon yerleştirilen olgularda balonun pozisyonu TÖE ile ayarlandı. Posoperatif dönemde 2 olguda transtorasik ekokardiografi ile görüntülenemeyen, kardiak tamponada neden olan hematom saptandı. Olguların hiçbirinde TÖE’ye bağlı komplikasyon gözlenmedi.
Kardiak cerrahide TÖE kullanılması ile preoperatif saptanamayan bazı patolojilerin tesbit edilebileceği bu patolojilerin erken dönemde görüntülenmesi ile anında müdahale edilebileceği ve TÖE kullanımının pratiğimizi olumlu yönde etkileyeceği sonucuna vardık.
|