İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

S-12

FİMOZİS OPERASYONLARINDA KETOFOL SEDASYONU: KETAMİNDEN ÜSTÜN MÜDÜR?

Ş.ŞAHİN 1, H.GÜLEÇ 1, F.BERÇİN 1, G.YILMAZ 1


S.B. KEÇİÖREN EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ ANESTEZİYOLOJİ KLİNİĞİ 1

Pediatrik vakaların sünnet cerrahisinde uygulanan ideal anestezi protokolünde; hızlı başlangıç ve derlenmenin yanı sıra, yeterli analjezi, hemodinamik stabilitenin operasyon süresince sürdürülmesi amaçlanır. Ketamin; kardiak stabilite,respiratuar sistemi deprese etmemesi ve analjezik özellikleri ile tercih edilirken, psikomimetik etki ve uzun derlenmesi süresi sebebiyle de kullanımı kısıtlanmaktadır.Propofol’ün güvenlik açısından sıkıntılı olması kullanımını sınırlamaktadır.

Biz bu çalışmamızda fimozis sebebiyle opere edilecek çocuklarda düşük doz propofol+ ketamin ile standart doz ketamini hemodinamik stabilite, ek sedasyon ihtiyacı ve komplikasyonlar yönünden karşılaştırdık.

Hipotezimiz; ketamin ile propofolün birlikte kullanımının ek sedasyon ihtiyacını azaltacağını, daha iyi hemodinamik stabilite sağlayacağı yönündeydi.

Fimozis sebebiyle opere edilecek ASA-I, 2-10 yaş arası 59 çocuk çalışmaya dahil edildi. Tüm çocuklara premedikasyon uygulandı. Grup I’de(n:29) keteminle propofol 1cc de 5mg ketamin ve 5mg propofol olacak şekilde karıştırıldı. Grup II’de(n:30) ise ketamin 1cc de 5mg olacak şekilde serum fizyolojik ile dilue edildi. Hemodinamik parametreler, oksijen saturasyonu operasyon süresince her 5 dk da bir ölçüldü.  Objektif ağrı skalası 0 olacak şekilde ek ketofol veya diğer grup için ketamin gerektiğinde verildi. Elde edilen veriler bilgisayar tabanlı SPSS programında değerlendirildi.

Gruplar arası karşılaştırmada, yaş, kilo, başlangıç sistolik kan basıncı, başlangıç nabız sayısı yönünden bir fark gözlenmedi (p>0.050). Başlangıç diastolik kan basıncı ve daha sonra yapılan seri ölçümlerde 5, 10, 15, 20 nci dakika sistolik kan basıncı, diastolik kan basıncı ve nabız sayısı ketamin grubunda anlamlı olarak yüksek saptandı(p<0.050). Takip zamanlarında ek analjezik ihtiyacı yönünden ketofol grubunda anlamlı olarak daha az analjezik kullanıldı(p<0.050). Komplikasyon yönünden her iki grup benzer olarak değerlendirildi(p>0.050).

Benzer amaçla kullanılan iki ilacın karışım halinde düşük doz kullanımının tek başına yüksek doz kullanımından daha etkili olduğunu bulduk. Ek analjezik ihtiyacının daha düşük saptanması, hemodinamik stabiliteyi ve daha kolay uyanmayı sağlamış olması, cerrahi operasyonun başarı şansını arttırmıştır. Çocuk hastalarda güvenle tercih edilecek bir protokoldür.