İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

P-19

LAMİNEKTOMİLERDE ESMOLOL İNFÜZYONUNUN İNTRAOPERATİF VE POSTOPERATİF ETKİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

M.YILMAZ 1, S.YILDIRMAZ 1, G.IŞIK 1, Y.GÜNEŞ 2


ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ AD. 1
ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ AD. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ AD. 2

Esmolol kısa etki süreli bir beta bloker olup, anestezik ve analjezik gereksinimi azalttığına dair çalışmalar bulunmaktadır. Çalışmamızda laminektomilerde esmolol infüzyonunun  intraoperatif ve postoperatif etkileri ile  postoperatif  (hasta kontrollü anajezide (HKA) tramadol tüketimi üzerine olan etkisini değerlendirmeyi amaçladık.

Çalısmaya , Etik Kurul onayı ve olguların yazılı onayları alındıktan sonra laminektomi yapılacak, yaşları 18-65 arasında değişen, ASA I-II grubu 60 hasta alındı. Hastalar rastgele 2 gruba ayrılarak;Grup I’de, propofol-fentanil (2 µg/kg) ile anestezi indüksiyonu sağlandıktan sonra desfluran (%3-6) ile anestezi idamesi sürdürüldü. Operasyon bitiminden 30-45 dakika önce postoperatif analjezi amacıyla 1 mg/kg iv. tramadol yapıldı. Operasyon bitiminde iv. HKA tramadol (100 cc izotonik içinde 500 mg tramadol, 0,2 mg/kg HKA bolus dozu, kilitli kalma süresi 15 dk) başlandı.Grup II’de, propofol- fentanil (2 µg /kg) ile anestezi indüksiyonu sağlandıktan anestezi idamesi desfluran (%3-6) ile sağlandı. Ek olarak indüksiyonu takiben 500 µg/ kg/dk esmolol bolus olarak uygulandı,  ardından intraoperatif dönemde 100-125 µg/kg/dk esmolol infüzyonuna devam edildi. Operasyon bitiminden 30-45 dk önce postoperatif analjezi amacıyla 1 mg/kg iv. tramadol yapıldı ve grup I’e benzer olarak HKA başlatıldı.Tüm olgularda antiemetik olarak metoklopramid  ve deksametazon  uygulandı.Grupların intraoperatif sistolik, diastolik ve ortalama kan basınçları, kalp hızı ve endtidal desfluran konsantrasyonu ile postoperatif hemodinamik verileri, ağrı skorları, total tramadol tüketimi ve oluşabilecek yan etkiler not edildi.

Grupların demografik özellikleri, operasyon süreleri, hemodinamik parametreleri, sedasyon skorları, VAS skorları ve yan etkiler birbirine benzerdi. End-tidal desfluran konsantrasyonları grup II’de grup I’e oranla anlamlı derecede düşüktü. Total tramadol tüketimi grup I’de 231,77±110,81 mg iken grup II’de 83,67±57,98 mg olarak saptandı (p<0,001).

 

İntraoperatif esmolol infüzyonu uygulamasının anestezik ihtiyacını ve postoperatif tramadol tüketimini azalttığı, hemodinamik parametreleri etkilemediği ve ciddi yan etkilere yol açmadığı kanısına varıldı.