İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

S-22

ÇOCUKLARDA SEVOFLURAN ANESTEZİSİNDE PROPOFOL, KETAMİN VE DEXMEDETOMİDİNİN UYANMA AJİTASYONU ÜZERİNE ETKİLERİ

MB.EŞKİN 1, N.ARSLAN 2, ME.ORHAN 2, E.KURT 3, B.ÇALIŞKAN 4


ÇANAKKALE ASK.HAST.ANEST. VE REAN.KL. 1
GATA ANEST. VE REAN. AD. 2
GATA ANEST.VE REAN.AD. 3
GATA ÇOCUK CER. AD. 4

Giriş: Sevofluran, pediatrik anestezide ideal bir ajandır. Ancak sevofluran ile görülen uyanma ajitasyonu  özellikle çocuklarda % 20-80 arasındadır.

Amaç: Bu çalışmada çocuklarda uyanma ajitasyonunda propofol, ketamin ve dexmedetomidinin etkinliğinin karşılaştırılması amaçlandı.

Gereç ve Yöntem:  Hastane etik kurul onayı alındıktan sonra hasta bilgilendirilmiş onam formu imzalatılan, LMA uygulanacak, ASA I-II, 1-12 yaş arası 120 hastada bu randomize, prospektif, kontrollü klinik çalışma yapıldı. Hastalar dexmedetomidin grubu (n= 30), ketamin grubu (n= 30), propofol grubu (n=30), kontrol grubu (n= 30) olarak dört gruba ayrıldı. Tüm gruplara 0,5 mg/kg oral midozolam ile premedikasyon yapıldı. Salona alınmadan önce hastalar Modifiye Yale Premedikasyon Skalası (mYPAS), sedasyon skoru, aileden ayrılma skalası ile değerlendirildi. Analjezi amacıyla cerrahi başlamadan önce parasetamol 15 mgr/kg supp. uygulandı. Operasyon sonunda Grup P’ye 1 mgr/kg pofol, Grup K’ya 0.25 Mgr/kg ketamin, Grup D’ye indüksiyon sonrası 0.5 Mgr/kg dexmedetomidin uygulandı. Grup 0’a herhangi bir medikasyon verilmedi. Hastaların intraoperatif vital bulguları, postoperatif Aldrete, ağrı, ajitasyon skalaları ve taburculuk süreleri değerlendirildi.

Bulgular: 10. dakikadaki ortalama arter basıncı  grup dexmedetomidin’de düşüktü. 10 ve 30. dakikalardaki nabız, grup dexmedetomidin’de düşüktü. Aldrete skorlarında  dexmedetomidin grubunda en düşük skor bulunmuştur. Objektif ağrı skalası 10 ve 30. dakikalarda  grup dexmedetomidin’de en düşüktü. Postoperatif ajitasyon skalasında 5, 10, 15, ve 20. dakikalarda en az ajite grup dexmedetomidin idi. Dexmedetomidin grubunun taburculuk zamanı anlamlı olarak uzamıştı.

Tartışma/Sonuç: Ajitasyonu en fazla dexmedetomidin uygulamasının azalttığını, dört grup arasında derlenme ünitesinde ek ilaç ihtiyacı açısından fark olmadığını, dexmedetomidinin taburculuk süresini belirgin uzattığını, dexmedetomidinin 10 dakikada infüzyon şeklinde verilmesine rağmen özellikle 30. dakikada nabız ve ortalama arter basıncını düşürebildiğini, bu açıdan dikkatli olunması gerektiğini bulduk. Hakkında daha fazla tecrübe bulunan propofol ve ketaminin aksine, dexmedetomidinin çocuklarda kullanımı için daha fazla klinik çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır,