İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

P-90

PRON POZİSYONDA BASINÇ KONTROLLÜ VENTİLASYON İLE VOLÜM KONTROLLÜ VENTİLASYON YÖNTEMİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

M.OĞURLU 1, S.YILMAZ 1, B.UĞUR 1, MÖ.ÖZHAN 2, ME.ORHAN 2, E.KURT 2


ADNAN MENDERES ÜNIVERSITESI TIP FAKÜLTESI ANESTEZIYOLOJI VE REANIMASYON ANABILIM DALI, AYDIN 1
GÜLHANE ASKERI TIP AKADEMISI ANESTEZIYOLOJI VE REANIMASYON ANABILIM DALI, ETLIK, ANKARA 2

Lumber disk cerrahisinde bir çok cerrah pron pozisyonu tercih etmektedir.  Genel olarak çoğu anestezist pron pozisyonunda volüm kontrollü ventilasyonu tercih etmektedir. Hastaların vital parametreleri ameliyat süresince bulundukları pozisyona bağlı olarak etkilenmekte ve değişiklikler gösterebilmektedir.  Biz pron pozisyonda genel anestezi altında lumbar disk hernisi operasyonu geçirecek hastalarda basınç kontrollü ventilasyon ile volüm kontrollü ventilasyonun solunum mekanikleri ve hemodinamik parametreler üzerine olan etkilerini karşılaştırmayı amaçladık.

Çalışmamızı pron pozisyonda lumber disk hernisi operasyonu planlanan ASA I – II grubu, 20-60 yaş arasında, body mass indeksi <30 kg/m2 olan , obstrüktif-restriktif  akciğer hastalığı ve daha önceden bilinen kardiak rahatsızlığı bulunmayan 60 hasta üzerinde gerçekleştirdik. Hastalar Grup BKV (n=30) basınç kontrollü ventilasyon ve Grup VKV (n=30) volüm kontrollü ventilasyon uygulanan randomize iki gruba ayrıldı. Her iki  grup da respiratuvar hız 12/dk, inspirasyon ekspirasyon oranı 1:2, BKV da tidal volüm 7 ml/kg  olacak şekilde basınç ile VKV da 7 ml/kg  olacak şekilde volüm ile sağlandı. Ameliyat süresince solunumsal mekanik değişiklikler ve hemodinamik parametreler  kaydedildi. Her hasta için veriler S1 (indüksiyondan 10dk sonra supine pozisyonda), P1 (pron pozisyona döndükten 10dk sonra), P2 (pron pozisyona döndükten 60 dk sonra),  S2 (supine pozisyona geri döndükten 10dk sonra) zamanlarında kaydedildi.

Her iki grup arasında demografik veriler, operasyon süresi, anestezi süresi, pron pozisyon süresi ve hemodinamik parametreler açısından anlamlı fark yoktu. VKV da Peak airway basıncı, plateau basıcı ve  hava yolu direnci P1 ve P2 de  daha yüksek değerlerde gözlendi (p>0,05). VKV de kompliyans P1 ve P2 de daha düşük seyretti.  Her iki grup ta da herhangi bir komplikasyona rastlanmadı.

Lumber cerrahi sırasında pron pozisyonda BKV ile daha az hava yolu basınçları ile yeterli ventilasyonun sağlanabildiği gözlendi. Pron pozisyonda her iki ventilasyon modununda güvenle kullanılabileceği kanısındayız.