ÇOCUKLARDA CERRAHI ÖNCESI EPIDURAL INFÜZYON UYGULAMASININ SITOKIN DÜZEYI VE ANALJEZIYE ETKISI
AÇ.TÜTÜNCÜ
1, E.ERBABACAN
1, B.EKİCİ
1, G.KÖKSAL
1, F.ALTINTAŞ
1, G.KAYA
1
CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESI ANESTEZI VE REANIMASYON ANABILIM DALI 1
GİRİŞ
Cerrahi sonrası; doku hasarı, anestezi, ağrı ve stres cevabın etkisi ile nöroendokrin, metabolik, immün fonksiyonlarda değişikliklerin olduğu bir dönemdir. Cerrahi öncesi dönemi de kapsayan etkin ağrı tedavisinin sitokin ve ağrı cevabını etkilediği gösterilmiştir.
AMAÇ
Bu çalışmada çocuk hasta grubunda cerrahi öncesi veya sonrasında uygulanan epidural infüzyonun sitokin cevaba ve analjeziye olan etkisi araştırılmıştır.
GEREÇ ve YÖNTEM
Etik kurul ve ebeveyn onayı alınan, batın cerrahisi planlanan 2-16 yaş arası 60 çocuk hasta prospektif randomize 2 gruba bölündü. Her iki gruba anestezi monitorizasyonu ve indüksiyonu sonrasında lateral pozisyonda T12-L5 aralığından epidural kateter takıldı.
Grup preopertif epidural (preop EA): Cerrahi insizyondan en az 30 dk önce epidural yolla % 0.1 bupivakain+0.2 mcg/ml morfin infüzyonundan 0.4 ml/kg/saat (maks 6 ml) başlanarak, cerrahi sonuna kadar ve cerrahi sonlandıktan sonra postoperatif dönemde aynı dozda devam edildi.
Grup epidural (EA): Cerrahi insizyondan en az 30 dk önce İV remifentanil (0.1-0.25 mcg/kg/dk) ile başlandı, periton kapatılmasının ardından epıdural yolla % 0.1 bupivakain+0.2 mcg/ml morfin, 0.4 ml/kg/saat (maks 6 ml) infüzyonu başlandı ve postoperatif dönemde aynı hızla devam edildi Hastalardan IL-6 için kan örnekleri T1:Anestezi indüksiyonu öncesi, T2:Cerrahi sonrası 1.saat, T3:Cerrahi sonrası 24.saatlerde alındı. Analjezi düzeyi yüz skalası (0-5) ile Cerrahi sonrası 1. saat ve 24. saatlerde değerlendirildi.
BULGULAR
Grup preop EA ve Grup EA arasında demografik veriler, cerrahi sure açısından anlamlı fark bulunmadı. IL-6 değerleri açısından T1 de Grup preop EA ve Grup EA arasında anlamlı fark yokken T2 ve T3 de Grup preop EA nin IL-6 değerleri istatiksel olarak anlamlı daha düşük bulundu (p<0.05). Analjezi değerlendirilmesinde yeterli analjezi yüz skalasına göre (0-2), yetersiz analjezi (3-5) olarak değerlendirildi. Grup preop EA de ilk değerlendirmede hastaların %74.5 de, 2. değerlendirmede % 80.6 da, Grup EA de ilk değerlendirmede % 48.2 de, 2. değerlendirmede %67.8 inde yeterli analjezi sağlandı.
Çocuk hastalarda major cerrahi öncesi başlanan epidural infüzyon IL-6 düzeylerinde düşüşle beraber yeterli analjezi sağladığı saptandı.
|