RIJIT BRONKOSKOPILERDE SÜPEREMPOZE YÜKSEK FREKANSLI JET VENTILASYONUN HEMODINAMI VE OKSIJENASYON ÜZERINE ETKILERI
TÖ.BABUŞ
1, L.KARABIYIK
1, C.KURUL
2
GAZI ÜNIVERSITESI TIP FAKÜLTESI ANESTEZIYOLOJI VE REANIMASYON ANABILIM DALI, ANKARA 1 GAZI ÜNIVERSITESI TIP FAKÜLTESI GÖĞÜS CERRAHİSİ ANABILIM DALI, ANKARA 2
Konvansiyonel ventilasyonla rijit bronkoskopi uygulamalarında meydana gelen hipoksi ve hiperkapni anestezi uygulamalarında karşılaşılan ciddi sorunlardır. Normal ve yüksek frekanslı ventilasyon modellerinin eş zamanlı olarak uygulandığı Süperempoze Yüksek Frekanslı Jet Ventilasyon (SYFJV) ile oksijenasyon sağlanırken karbondioksit retansiyonu önlenebilir. Bu çalışmanın amacı, rijit bronkoskopi girişimlerinde uygulanan SYFJV’nin oksijenasyon ve hemodinami üzerindeki etkilerini araştırmak ve konvansiyonel ventilasyonla karşılaştırmaktır.
Etik kurul izni ve hasta yazılı onamları alınıktan sonra, ASA I-II 40 hasta randomize olarak iki eşit gruba ayrıldı ve 0.05 mg/kg iv midazolam anestezi indüksiyonundan 15 dakika önce verilerek premedikasyon uygulandı. Hastalarda 1 mg/kg iv lidokain, 2-2.5 mg propofol, 0.6 mg/kg roküronyum, 0.2 µg/kg/dk remifentanil ile anestezi indüksiyonu sağlandıktan sonra, propofol (4-10 mg/kg/sa) ve remifentanil (0.05-0.2 µg/kg/dk) infüzyonuyla total intravenöz anestezi uygulanarak anestezi sürdürüldü. Grup I’deki hastalar konvansiyonel ventilasyonla ventile edilirken Grup II’deki hastalara normal frekanslı birimi f: 12/dk, İ:E=1:2, P:1 bar ve yüksek frekanslı birimi f: 600/dk, İ:E=1:2, P:1 bar olarak ayarlanan SYFJV (TwinStream, Carl Rainer, Austria) uygulandı. Kalp atım hızı (KAH), sistolik arter basıncı (SAB), diyastolik arter basıncı (DAB), ortalama arter basıncı (OAB), periferik oksijen satürasyonu (SpO2) ve end tidal karbondioksit (ETCO2) düzeyleri, PaO2, PaCO2, pH, SaO2, HCO3, en yüksek inspiratuar basınç (PIP) değerleri; başlangıç (kontrol), indüksiyon, bronkoskopi öncesi, bronkoskopi süresi, bronkoskopi sonrası ve postoperatif 1. saatte kaydedildi.
İki grup arasında DAB, MAP, KAH, SpO2 ve PaO2 değerlerinde önemli farklılık gözlenmedi. SYFJV grubunda ETCO2 ve PaCO2 değerleri daha düşük bulundu (p<0.05). Grup 1’de ise ETCO2 ve PaCO2 değerleri bronkoskopi süresince giderek arttı ve bronkoskopi sonunda en yüksek değere (ETCO2: 41.10±8.32 mmHg ve PaCO2: 63.80±10.59 mm Hg) ulaştı (p<0.05).
Rijit bronkoskopilerde konvansiyonel ventilasyonla CO2 retansiyonu meydana gelmekte ve hiperkarbi oluşmaktadır. Bu uygulamalarda CO2 düzeylerinin arteriyel kandan izlenmesi daha güvenlidir. SYFJV uygulaması hemodinamik stabilite ve yeterli oksijenasyonun yanısıra daha etkin CO2 eliminasyonu sağlamaktadır. Bu avantajları nedeniyle SYFJV özellikle kritik hastaların bronkoskopilerinde tercih edilebilir.
|