İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2008

S-17

ÜROLOJİK CERRAHİ HASTALARINDA SÜREKLİ SPİNAL VE TEK DOZ SPİNAL ANESTEZİ TEKNİKLERİNİN HEMODİNAMİ ÜZERİNE ETKİLERİ

GM.KARAASLAN 1, B.BALTACI 1, N.ÖZCAN 1, H.BAŞAR 1


ANKARA EĞITIM VE ARAŞTIRMA HASTANESI, 1. ANESTEZIYOLOJI VE REANIMASYON KLINIĞI 1

Spinal anestezi günümüzde sıklıkla kullanılarken, uygulama sırasında oluşan hemodinamik değişiklikler işlemin kritik hastalar için riskini artırmaktadır. Bu çalışmada, tek doz spinal anestezi ve sürekli spinal anestezi tekniklerinde hastaya uygulanan anestezik doz ve oluşan hemodinamik değişikliklerin karşılaştırılması amaçlanmıştır.

Spinal anestezi altında ürolojik cerrahi planlanan 18-70 yaş arası 40 hasta çalışmaya dahil edildi. Tüm hastalar ameliyat salonuna alındıktan sonra EKG, pulsoksimetre ve non-invaziv kan basıncı monitörleri ile monitörize edildiler. Monitorizasyonun başlangıcından sonra 5’er dakika aralarla hastaların kalp hızları, sistolik ve diastolik kan basınçları ve saturasyon değerleri kaydedildi. Tüm hastalara spinal anestezi öncesi 500 ml kolloid 20 dakika içinde verildi. Hastalar rastgele iki gruba ayrıldı. Spinal grubundaki hastalara, oturur pozisyonda L3-4 veya L4-5 aralığından 24 G Quicke uçlu iğneyle dural ponsiyon yapılıp, 3 ml % 0,5 Bupivakain, subaraknoid aralığa verildi. Sürekli spinal grubundaki hastalara ise aynı aralıklardan 18 G Tuohy iğnesi ile epidural alan bulunduktan sonra 22 G spinal kateter (Spinocath, Braun), subaraknoid aralığa yerleştirildi. İşlemler tamamlandıktan sonra hastalar hemen süpin pozisyona alındılar. Spinal kateterin volümü daha önceden ölçüldü ve 1 ml olarak bulundu. Bu gruptaki hastalara kateter yerleştirildikten sonra, ilk doz, 1,5 ml % 0,5 Bupivakain kateterden verildi. Tüm hastaların blok seviyeleri 5’er dakika aralarla kontrol edildi. Spinal kateter grubundaki hastaların analjezi seviyeleri T10 olana dek 0,25 ml’lik dozlar tekrarlandı. Analjezi seviyesi T10’na ulaştığında toplam lokal anestezik miktarı, kateter volümü çıkarılarak kaydedildi, her iki grupta da cerrahi başlatıldı.

Sonuçlar değerlendirildiğinde; spinal kateter grubunda T10 dermatomunda analjezi sağlamak için gerekli ortalama lokal anestezik dozu 1,16 ± 0,12 ml olarak bulundu (p< 0,05). Sistolik ve diyastolik kan basıcı ortalamaları spinal grubunda spinal kateter grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düşüktü (p<0,05). Maksimum blok seviyesi iki grup arasında farklı değildi (p>0,05).

Sürekli spinal anestezi, daha az lokal anestezik kullanarak, titre edilebilir bir anestezi seviyesi ve stabil bir hemodinami sağlamaktadır.