İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2008

S-13

AKSİLLER BRAKİAL PLEKSUS BLOĞUNDA İKİ FARKLI DOZ LEVOBUPİVAKAİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

B.KARAKAŞ 1, A.ÖZCAN 1, N.GÜRSOY 1, H.BAŞAR 1


S.B. ANKARA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ,1. ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ 1

El ve önkol cerrahisinde aksiller blok uygulaması kolay ve güvenli olması nedeniyle sık kullanılmaktadır. Çalışmamızda aksiller blok için kullanılan iki farklı doz levobupivakainin hemodinami, sensoriyel ve motor bloğun yaygınlığı ve kalitesi, analjezi süreleri ve komplikasyonlar açısından karşılaştırılması amaçlandı.

Çalışmaya ASA I-II, 19-62 yaş arası 60 hasta dahil edildi. Hastalar 30’ar kişilik iki gruba ayrıldı ve standart monitörizasyonu  takiben Grup I’deki hastalara 30 ml % 0.5’lik levobupivakain, Grup II’deki hastalara  30 ml  % 0.375’lik levobupivakain kullanılarak aksiller blok uygulandı. Enjeksiyondan sonra 3., 6., 9., 12., 15., 20., 25., 30. dakikalarda median, ulnar, radial, muskulokutanöz, medial kutanöz antebrakial, medial kutanöz brakial sinir ve interkostobrakiyal sinir dermatomlarındaki sensoriyel blok ve aynı zamanlarda motor blok oluşumu değerlendirildi. Postop 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 18., 24. saatlerde sensoriyel ve motor blok değerlendirildi. Lokal anestezik enjeksiyonun tamamlanmasından hastanın ilk ağrı hissettiği ana kadar geçen süre analjezi zamanı, enjeksiyonun tamamlanmasından kas kuvvetinin tam olarak geri dönmesine kadar geçen süre ise motor blok süresi olarak kaydedildi.

Hastaların demografik özellikleri, hemodinamik veriler ve turnike süreleri arasında fark yoktu. Gruplar arasında duyu başlama süresi ve duyu dağılımları arasında fark yoktu. Sensoriel blok başlama süresi  Grup I’de 13.3 ± 7.75 dk ve Grup II’de 14.26±8.62 dk olarak bulundu. Gruplar arası motor blok karşılaştırıldığında istatistiksel olarak fark yoktu ancak klinik olarak tam motor blok oluşumu Grup I’de daha fazla bulundu. Analjezi süresi Grup I’de 573±184 dk, Grup II’de 549±189 dk, motor blok süresi Grup I’de 535±203 dk, Grup II’de 487±156 dk olarak bulundu ve iki grup arası analjezi ve motor blok süreleri açısından fark yoktu.

Levobupivakainin, bupivakainle karşılaştırıldığında eş dozlarda daha hızlı etki başlangıcı olduğu, daha uzun süre analjezi sağladığı ve daha az nörotoksik ve kardiyotoksik olduğu gösterilmiştir. Sonuç olarak, aksiller blok uygulamasında %0.375 levobupivakain ile  %0.5 levobupivakainle eş duyu ve motor blok sağlanabileceği kanaatindeyiz.