PREOPERATİF, İNTRAOPERATİF VE POSTOPERATİF İV PARASETAMOLÜN JİNEKOLOJİK CERRAHİ SONRASI AĞRI TEDAVİSİNE ETKİSİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
K.KESKİNBORA
1, T.UTKU
1, AF.PEKEL
1, S.ÜRKMEZ
1, M.BAHAR
1
İÜ CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD 1
Postoperatif ağrı tedavisinde opioid-nonopioid kombinasyonunun postoperatif ağrıyı, opioid dozlarını ve buna bağlı olarak yan etkileri azalttığı bilinmektedir. Son yıllarda ağrılı uyaranın kontrolüne cerrahi girişimden önce başlanması, perioperatif ve postoperatif dönemde sürdürülmesi gerektiği ileri sürülmektedir. Parasetamol en az yan etkiye sahip nonopioid analjeziktir. Bu araştırmada elektif jinekolojik cerrahi geçirecek hastalarda preoperatif, intraoperatif ve postoperatif olarak verilen İV parasetamolün postoperatif ağrıda etkinliğinin karşılaştırılması amaçlanmıştır.
Genel anestezi altında elektif şartlarda jinekolojik cerrahi uygulanacak, 20-70 yaşları arasında 60 kadın hasta çalışmaya dahil edildi. Tüm hastalara standart monitorizasyon ve genel anestezi uygulandı. Postopertatif ağrı tedavisi için tüm hastalara HKA cihazı (bolus dozu 1 mg, kilit süresi 5 dakika) cerrahiden hemen sonra takılarak ağrı duyduğunda kullanması istendi. Hastalar, cerrahi öncesinde kapalı zarf yöntemi ile randomize olarak üç gruba ayrıldılar: Grup I (preoperatif grubu) hastaları cerrahiden 10 dakika önce IV parasetamol 1 gr infüzyon + cerrahi bitiminden 10 dakika önce IV plasebo + cerrahiden hemen sonra IV plasebo; Grup II (peroperatif grubu) hastaları cerrahiden 10 dakika önce IV plasebo + cerrahi bitiminden 10 dakika önce IV parasetamol 1 gr infüzyon + cerrahiden hemen sonra IV plasebo; Grup III (postoperatif grubu) hastaları cerrahiden 10 dakika önce IV plasebo + cerrahi bitiminden 10 dakika önce IV plasebo + cerrahiden hemen sonra IV parasetamol 1 gr infüzyon. Hastaların postoperatif ağrısı (vizuel anolog skala-VAS; 0=yok, 10=çok şiddetli), tüketilen toplam opioid miktarı ve istenmeyen yan etkileri cerrahi sonrası 1,4,12 ve 24. saatlerde değerlendirildi. Cerrahi sonrası 24. saatin sonunda hastalardan ağrı tedavilerini Global memnuniyet skoru (1=çok iyi, 2=iyi, 3=orta, 4=etkisiz) ile değerlendirmeleri istendi.
Tüm değerlendirme dönemlerinde her üç grup birbirleri ile karşılaştırıldığında VAS, postoperatif morfin tüketimi ve hasta memnuniyeti açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>0.05, her biri için).
İntravenöz parasetamolün preoperatif, intraoperatif ve postoperatif olarak verilmesi postoperatif ağrının kontrolünde, morfin tüketiminde ve hasta memnuniyetinde fark yaratmaması preemptif etkisinin olmadığını göstermektedir
|