SEZARYAN OPERASYONLARINDA 2 FARKLI DOZDA UYGULANAN IVPARASETAMOLUN POSTOPERATIF AĞRIYA ETKISI
S.KOCADAG
1, A.UYSALEL
1, H.BASAR
2, A.GÖKTUG
2
AÜ TIP FAKÜLTESİ 1 SB ANKARA EĞITIM VE ARAŞTIRMA HASTANESI 2
Postoperatif ağrı tedavisinde sıklıkla kullanılan opioidler potent ve etkili olmalarına rağmen yan etkileri kullanımlarını sınırlar ve tedavi yönetiminde yetersizliğe neden olurlar. Parasetamol bu amaçla son zamanlarda sıklıkla kullanılmaktadır. Bu çalışmada sezaryanda peroperatif uygulanan parasetamolun 2 farklı dozunun postoperatif ağrı, tüketilen opioid dozu, yan etkiler ve hasta memnuniyeti açısından etkisini araştırmayı amaçladık.
A.Ü. Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon ABD etik kurul ve hasta onayları alındıktan sonra genel anestezi altında elektif C/S ameliyatı planlanan, ASA I-II grubundan 75 anne adayı prospektif, plasebo kontrollü, çift kör çalışmaya dahil edildi. Hastalar preoperatif vizitde çalışma ilaçlarından haberdar olmayan araştırmacı tarafından HKA cihazı, Vizüel Analog Skala (VAS), Verbal Pain Score (VPS) ve hasta memnuniyeti açısından bilgilendirilerek rastgele üç gruba ayrıldı. Anestezi 2 mgkg-1 propofol, 0,5 mgkg-1 atraküryumla indüklenirken idame, %50 N2O-O2 karışımında %1.5 sevofluranla sağlandı. Yeni doğanın çıkımının ardından Grup I’deki hastalara 150 ml serum fizyolojik, Grup II’deki hastalara 1gr parasetamol, Grup III’deki hastalara 2gr parasetamol 15 dak.da iv infüzyon şeklinde uygulandı. Hastalar ekstubasyonun ardından Aldrete Derlenme Skoru>9 olana kadar gözlemlendi ve ağrı takibi ile HKA başlaması için bu süre başlangıç kabul edildi. HKA cihazı ile10 mg bolus doz, kilitli kalma süresi 15 dak. olacak şekilde petidin uygulandı. Postoperatif 0,1,2,4,6,12 ve 24. saatde hastalar VAS, VPS ve yan etkiler açısından sorgulandılar, tüketilen toplam petidin miktarları, yan etkiler ve hasta memnuniyeti kaydedildi. Yeni doğan 1 ve 5.dak.da APGAR skoru ile değerlendirildi.
Grupların demografik özellikleri benzerdi. Grup III’deki hastaların VAS, VPS değerleri tüm ölçüm aralıklarında Grup I’den, uyanma odası ve 1.saatdeki ölçümlerde Grup II’den (p<0.001) düşükdü. Diğer ölçüm aralıklarında Grup II ile III arasında fark yoktu. 24 saatde total petidin tüketimi Grup II ve III’de Grup I’e göre daha düşük olup en düşük petidin miktarı Grup III’deydi (214±53.30) (p<0.001). İlk bolus istem zamanları Grup III’de Grup II ve I’den, Grup II’de Grup I’den daha uzundu(p<0.001). Grup II ve III’de Grup I’e göre daha yüksek hasta memnuniyeti elde edildi(p<0.05). Her üç grupta bebeklerin APGAR skorları aynıydı. Bulantı ve kusma insidansı Grup I’de daha yüksek olup (p<0.05), diğer yan etkiler açısından fark gözlenmedi.
C/S operasyonlarında peroperatif uygulanan 2 gr parasetamol ile daha etkili postoperatif ağrı tedavisi sağlandığı kanaatine varıldı.
|