İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2008

P-GA-59

ANESTEZİ İNDÜKSİYONUNDAN ÖNCE UYGULANAN DEKSMEDETOMİDİNİN QTC İNTERVALİ ÜZERİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI

A.ATEŞ 1, S.GÜRSOY 1, İÖ.KOL 1, K.KAYGUSUZ 1, C.MİMAROĞLU 1, İ.BAĞCİVAN 2


CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD 1
CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ FARMAKOLOJİ AD 2

QT intervali, elektrokardiyogramda (EKG) ventriküler repolarizasyon zamanını gösterir. QT intervalindeki uzamalar ventriküler repolarizasyon anormallikleri ve aritmi riskinin belirlenmesinde bir yol gösterici olarak kullanılabilir. QT intervali kalp hızı ile değişiklik gösterdiği için Bazette formülü ile düzeltilmiş QT intervali (QTc) kullanılır. Bu çalışmanın amacı genel anestezi ile yapılacak operasyonlarda anestezi indikasyonundan önce verilen deksmedetomidinin QTc intervali üzerine etkilerini araştırmaktır.

Etik kurul ve hastaların izni alındıktan sonra 40 hasta rasgele 2 gruba ayrıldı: deksmedetomidin grubu (n=20) ve kontrol grubu (n=20). Deksmedetomidin grubuna 0,5 µg/kg deksmedetomidin, kontrol grubuna 5 ml serum fizyolojik intravenöz olarak 10 dakikada gidecek şekilde uygulandı. İnfüzyonlardan 5 dakika sonra anestezi indüksiyonu 4-7 mg/kg tiyopental ve 0,6 mg/kg roküronyum ile sağlandı. İdamede ise % 50/50 O2/N2O karışımı içinde %1,5–2,5 sevofluran kullanıldı. QTc değerleri ve hemodinamik veriler bazal (t1), indüksiyon öncesi (t2) ve entübasyon sonrası 1. (t3), 3. (t4), 15. (t5), ve 30. (t6) dakikalarda kaydedildi. Ayrıca operasyon esnasında gelişen yan etkiler ve yapılan medikasyonlar kaydedildi.

Demografik veriler ve operasyon süreleri açısından gruplar arasında fark yoktu. Deksmedetomidin grubunda t2 ölçüm zamanındaki sistolik ve diyastolik kan basınçları kontrol grubu ile karşılaştırıldığında anlamlı olarak düşük bulundu (p<0.05). Deksmedetomidin grubunda grup içi karşılaştırma yapıldığında sistolik ve diyastolik kan basınçları t2 ölçüm zamanında bazale göre anlamlı olarak düşerken t3 ölçüm zamanında yüksek bulundu. Kontrol grubunda sistolik ve diyastolik kan basınçları t3 ölçüm zamanında anlamlı olarak yüksek bulundu. Her iki grupta da kalp hızı bazal değere göre t3 ölçüm zamanında anlamlı olarak yüksek bulundu. Her iki grupta da QTc intervali t2 ölçüm zamanında değişmezken t3, t4, t5, ve t6 ölçüm zamanlarında anlamlı olarak uzun bulundu (p<0.05).

Anestezi indüksiyonu öncesi uygulan 0.5 µg/kg dozda deksmedetomidin QTc intervalini değiştirmemektedir. Ancak bu dozdaki deksmedetomidin genel anestezinin ve cerrahi stresin sebep olduğu QTc intervalindeki uzamayı önlemekte yetersiz kalmaktadır.