ILMA, MCCOY VE MACINTOSH BLEYDLER ILE ENDOTRAKEAL ENTÜBASYONDA HEMODINAMIK VE INTRAOKÜLER BASINÇ YANITLARININ KARŞILAŞTIRILMASI
FN.KAYA
1, B.YAVAŞÇAOĞLU
1, A.KAYA
1, N.GÜLHAN
1, C.YILMAZ
1, M.BAYKARA
2
ULUDAĞ ÜNIVERSITESI TIP FAKÜLTESI, ANESTEZIYOLOJI VE REANIMASYON ANABILIM DALI 1 ULUDAĞ ÜNIVERSITESI TIP FAKÜLTESI, GÖZ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI 2
Endotrakeal entübasyon sırasında orofaringeal yapıların mekanik uyarılmasına bağlı olarak hemodinamik ve intraoküler basınç artışları gözlenmektedir. Bu değişiklikler geçici olmakla birlikte riskli olgularda ciddi sonuçlara neden olabilmektedir. Çalışmamızda, ILMA “intubating laringeal mask airway”, McCoy ve Macintosh bleydlerin kullanımıyla gerçekleştirilen endotrakeal entübasyona bağlı hemodinamik ve intraoküler basınç yanıtlarını karşılaştırmayı amaçladık.
Etik Kurul onayı alındıktan sonra, ASA I-II grubu genel anestezi uygulanacak 60 hasta endotrakeal entübasyonun gerçekleştirilmesinde ILMA (n=20), McCoy (n=20) veya Macintosh (n=20) bleydlerin kullanımı için randomize 3 gruba ayrıldı. Standart anestezi uygulanan çalışmada, olguların indüksiyon öncesi ve sonrası, entübasyondan hemen sonra, entübasyondan 1, 3, 5, 10 ve 15 dk sonra ortalama arter basıncı (OAB), kalp hızı (KH) ve intraoküler basınç (İOB) (Tonopen® XL) değerleri kaydedildi. Mallampati skorları, entübasyon başarısı, entübasyon süresi, deneme sayısı (maksimum 3), ek manevralar, hava yolu komplikasyonları (hiperkapni, mukoza hasarı vs) ve uygulayıcı memnuniyeti değerlendirildi.
Olguların demografik verileri ve Mallampati skorları benzerdi. Entübasyon süresi ILMA grubunda diğer iki gruba göre uzun bulundu (p<0.001 McCoy, p<0.01 Macintosh). Başarı oranları, deneme sayıları, ek manevralar, uygulayıcı memnuniyeti ve hava yolu komplikasyonları açısından gruplar arasında farklılık gözlenmedi. Entübasyondan hemen sonra OAB değerleri ILMA ile azalırken diğer iki grupta artış gösterdi (p<0.05 McCoy, p<0.01 Macintosh). Entübasyondan sonra 1., 5. ve 10. dk OAB değerleri Macintosh grubunda ILMA grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu. Entübasyon sonrası tüm dönemlerdeki İOB değerlerindeki değişimler ILMA grubunda diğer iki gruba göre daha düşük bulundu (sırasıyla p<0.01, p<0.01, p<0.01, p<0.01, p<0.05 ve p<0.01 McCoy; p<0.001, p<0.001, p<0.001, p<0.01, p<0.01 ve p<0.05 Macintosh). McCoy ve Macintosh gruplarında OAB ve İOB değerleri arasında fark saptanmadı. Ölçüm dönemlerinde KH değerlerindeki değişimler gruplar arası karşılaştırmada benzer bulundu.
Çalışmamızda, ILMA’nın endotrakeal entübasyona bağlı hemodinamik ve intraoküler basınç artışlarını McCoy ve Macintosh bleylere göre daha iyi önlediğini gözlemledik. Hipertansiyon ve intraoküler basınç artışından olumsuz etkilenebilecek riskli olguların endotrakeal entübasyonunda ILMA’nın yararlı bir alternatif olacağı kanısındayız.
|