İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

P-43

PREEMPTİF UYGULANAN LEVOBUPİVACAİNİN POSTOPERATİF VAS, DERLENME VE EKSTÜBASYON KONFORU ÜZERİNE OLAN ETKİLERİ

HY.GÜNEŞ 1, Ö.KORKMAZ 1, B.AKYOLLU 1


VAN İPEKYOLU DEVLET HASTANESİ 1

Amaç: Çalışmamızda appendektomi planlanan olgularda preinsizyonel levobupivacain infiltrasyonunun postoperatif VAS, derlenme ve ekstübasyon konforu üzerine olan etkileri araştırıldı.

Yöntem: Appendektomi planlanan 15-60 yaş arası, American Society of Anesthesiologists (ASA ) I-II grubu, 40 olgu çalışmaya dahil edildi. 2 mcg/kg fentayl, 2 mg/kg propofol,  0.5 mg/kg roküronyum ile genel anestezi indüksiyonu yapıldıktan sonra, anestezi idamesi %50 O2 + N2O ve %2 sevofloran ile sağlandı. Operasyon süresince kalp atım hızı (KAH), ortalama arter basıncı (OAB), SpO2,  etCO2 ve ek doz fentanyl ihtiyacı kaydedildi. Olgular randomize olarak 2 gruba ayrıldı. Cerrahi insizyon bölgesini içeren baklava dilimi şeklinde, 20 ml %0,25’lik (50 mg) levobupivacain yapılanlar Grup I, levobupivacain infiltrasyonu yapılmayanlar ise Grup II olarak kaydedildi. Tüm hastalar ekstübasyon süresince komplikasyonlar, servise gönderilme zamanı, postoperatif ve postoperatif 1. saat Vizüel Analog Skala (VAS) açısından değerlendirildi. Aldrete skoru 9 ve üzeri olduğunda hastalar servise gönderildi. VAS değerleri 4 ve üzerinde ise 75 mg diklofenak im uygulandı.

Bulgular: Olguların demografik özellikleri ve operasyon süreleri benzerdi. Tüm ölçüm zamanlarında KAH, OAB, SpO2 değerleri açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Servise gönderilme zamanı, diklofenak ihtiyacı,  postoperatif ve 1. saat VAS değerleri grup I de, grup II ye göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulundu.

Sonuç: Appendektomi öncesinde insizyon bölgesini içeren baklava dilimi şeklinde uygulanan preemptif  % 0,25’lik levobupivacain uygulamasının postoperatif analjezik ihtiyacını azalttığı ve daha konforlu ekstübasyona imkan sağladığı kanısına varıldı.

Çalışma devam etmektedir.