İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

S-40

PEDİYATRİK KAUDAL ANALJEZİNİN KARDİYAK ETKİLERİNİN HOLTER MONİTÖRÜ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ

N.CANDAN 1, H.ÇELEBİ 1, İ.GÜNGÖR 1, R.OLGUNTÜRK 2, C.ŞANLI 2


GÜTF ANESTEZIYOLOJI VE REANIMASYON AD 1
GÜTF ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI AD 2

Bu çalışma genel anestezi altında bupivakain ile kaudal blok yapılan çocuklara Holter monitörü uygulanarak, ilaca veya bloğa bağlı oluşabilecek hemodinamik etkilerin ayrıntılı olarak değerlendirilmesi amacıyla planlanmıştır

Çalışmaya ASA I risk grubunda, 1-8 yaş arasında alt batın cerrahisi geçirecek 60 çocuk dahil edildi. İndüksiyonda %50 O2-hava içinde %8 sevofluran ile yeterli derinlik sağlandıktan sonra LMA yerleştirildi. İdamede %40 O2-hava içinde, 10. dakikaya kadar MAKsevo 1.3 düzeyinde sürdürüldü ve cerrahi insizyonun ardından MAKsevo 0.7-0.9’a kadar düşürüldü. Standart ve Holter monitorü uygulandı. İdame sıvı 4-6mL/kg verildi. Kaudal blok için %0.25 (Grup1) ve %0.20 (Grup2), 0.8mL/kg   izobarik bupivakain uygulandı. Maksimum doz 2.5mg/kg, maksimum volüm 20 ml olarak sınırlandı. Hemodinamik parametreler KAH, SAB, DAB, OAB, SPO2, MAKsevo, ETCO2 ve holter parametreleri PR, QRS, RR, QT, QTc, QTd, HRV kaydedildi ve incelendi.

İistatistiksel analiz sonucu SAB, OAB da değişiklik gözlenemedi, DAB grup içi karşılaştırmada 5.-45. dakikalar arasında giderek azalırken, 2.grup’da düşüş daha belirgindi. KAH düşerken istatistik önem saptanmadı. QT mesafesi 5.dk’da grup 2’de daha uzun bulunurken QTd değişmedi, QTc’de grup içi ve gruplararası anlamlı bir farkı görülmezken normal değerlere göre yüksekti. Otonomik sistemin göstergesi olan HRV parametrelerinde grup içi ve gruplar arası fark gözlenmezken normal değerlere göre çok düşüktü. Postoperatif analjezi kalitesi ve hasta memnuniyeti iki grupta da benzer bulunurken, %0,20’lik grupta motor blok gelişme oranı ve motor blok şiddetinin az olması erken mobilizasyon sağladı.

Bu çalışmanın sonuçlarına göre çocuklarda kaudal blok uygulamasında peroperatif ve postoperatif etkin analjezi, minimal motor blok, yüksek hasta konforu ve ebeveyn memnuniyeti sağlayan 0.8 mL/kg, %0.20  bupivakain etkin ve güvenilir bulunmuştur. Ritm analizlerine göre PR, QRS, HRV’yi temsil eden LF, HF, LFn, HFn, LF/HF oranı otonomik dengelerin iyi korunduğunu, QTc uzaması ise bupivakainin direk kardiyak etkisini göstemektedir. Sonuç olarak doğru uygulandığında seçilen doz ve konsantrasyonlarda  kaudal bupivakain kardiyak risk  oluşturmamaktadır.