İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

P-61

ALT ABDOMİNAL CERRAHİ GEÇİREN PEDİYATRİK HASTALARDA KAS GEVŞETİCİSİZ HAVAYOLU SAĞLANMASINDA 3 FARKLI YÖNTEMİN KARŞILAŞTIRILMASI: KAFLI VE KAFSIZ ENDOTRAKEAL TÜP VE PROSEAL LMA

ES.ÖZDEN 1, BC.MEÇO 1, Z.ALANOĞLU 1, N.ALKIŞ 1


ANKARA ÜNIVERSITESI TIP FAKÜLTESI ANESTEZIYOLOJI VE REANIMASYON A.D. 1

Günümüzde pediyatrik hastaların havayolu idamesinde kaflı, kafsız endotrakeal tüp (ETT) ve Proseal LMA (PLMA) yaygın kullanılmaktadır. Ancak bu araçların havayolu güvenliğini sağlamada birbirine üstünlüğünü gösteren mevcut çalışma yoktur. Bu çalışmada havayolu güvenliği, gastrik insuflasyon ve ekstübasyon sonrası morbidite açısından PLMA, kaflı ve kafsız ETT’lerin karşılaştırılması amaçlanmıştır.

Etik kurul onayı sonrası çalışmaya elektif alt abdominal cerrahi planlanan, ASA I-II, 0–24 ay arası 60 pediyatrik hasta dahil edildi. Hastalar kapalı zarf yöntemiyle 1. Grup PLMA (Grup:P)(n=20), 2. Grup kafsız ETT (Grup:KST)(n=20) ve 3. Grup kaflı ETT (Grup:KT)(n=20) olacak şekilde randomize edildi. Rutin monitörizasyondan sonra sevofluran inhalasyonuyla bilinç kaybını takiben damaryolu açılarak ketamin 0,5 mg/kg, propofol 3 mg/kg ve remifentanil 1-3 mcg/kg uygulandı. LMA ve tüp boyutu seçiminde Broselow–Luten sınıflaması kullanıldı. Entübasyon kalite skorlaması, entübasyon veya LMA deneme sayısı kaydedildi. Anestezi idamesinde sevofluran kullanıldı. Gastrik insuflasyonun tespiti için epigastrium steteskopla dinlenip nazogastrik sonda takıldı. Ekspiryum hacmi ile inspiryum hacmi arasındaki farkın inspiryum hacmine oranı olan kaçak fraksiyonu kaydedildi. Hastalar ekstübasyon sonrası postoperatif 1.saate kadar laringospazm, stridor ve krup gelişimi açısından takip edildi. Veriler Mann Whitney U, Pearson ki-kare ve Likelihood Ratio ki-kare testleriyle analiz edildi, p<0.05 anlamlı kabul edildi.

Hastaların demografik verileri, anestezi ve cerrahi özellikleri her 3 grupta benzerdi. Entübasyon skoru, entübasyon veya LMA deneme sayısı açısından gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmadı. Gastrik insuflasyon ve kaçak fraksiyonu oranı her 3 grupta benzerdi. Ekstübasyon ve ekstübasyon sonrası 1. dakikada laringospazm gelişimi Grup P’de, Grup KST ve KT’e göre anlamlı olarak daha düşük bulundu (ekstübasyon anı için p=0,006, ekstübasyon sonrası 1. dk. için p=0,04). Her 3 grupta postoperatif dönemde stridor ve krup gözlenmedi.

Alt abdominal cerrahi planlanan, 0 – 24 ay arası pediyatrik hasta grubunda PLMA, kaflı ve kafsız ETT kullanımının havayolu güvenliği ve gastrik insuflasyon açısından birbirine üstünlüğü olmadığı ancak PLMA kullanımının ekstübasyon sonrası daha az laringospazm oluşturması nedeniyle tercih edilebileceği kanısındayız.