ÇOKLU ORGAN YETMEZLİĞİ NEDENİ İLE KAYBEDİLEN PERİPARTUM KARDİYOMİYOPATİLİ OLGU
S.ŞAHİN
1, Ş.VATANSEVER
1, A.AÇIKGÖZ
1, E.ÖZYUVACI
1
S.B. İSTANBUL EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ANESTEZİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ 1
Giriş: Peripartum kardiyomiyopati (PKMP); gebeliğin son bir ayı ile postpartum ilk altı ay arasında görülebilen , nedeni bilinmeyen ve insidansı canlı doğumlarda 1/1300 ile 1/15000 arasında değişen sistolik kalp yetmezliği olarak tanımlanır. Akciğer grafisinde kardiyomegali veya plevral effüzyon, elektrokardiyografide düzensiz atımlar gözlenebilir. Tanı, ekokardiyografide pompa fonksiyonunda bozulmanın veya ejeksiyon fraksiyonunda azalmanın saptanmasıyla konur.
Olgu: 29 yaşında kadın hasta, ikinci doğumu sonrası 30. günde gelişen nefes darlığı, çarpıntı yakınması nedeniyle hastanemize getirildi. Fizik muayenesinde; şuuru açık, TA: 80/50 mmHg, KAH: 147/dk,dispne ve ateşi mevcuttu. Hikayesinde gebeliğinde preeklampsi tanısı aldığı doğumun S/C ile gerçekleştirildiği ve doğum sonrası dönemde renal yetmezlik nedeniyle diyaliz tedavisine alındığı öğrenildi. Doğum sonrası ikinci günde yapılan eritrosit süspansiyonu transfüzyonu sonrası nefes darlığı şikayeti geliştiği öyküsü nedeniyle PKMP'den şüphelenildi. Çekilen ekokardiyografide ejeksiyon fraksiyonu: %30, sistolik-diyastolik disfonksiyon, hafif-orta mitral yetmezliği saptandı. Sepsis, Kronik böbrek yetmezliği ve PKMP tanılarıyla 74 gün takip ve tedavi edilen hasta çoklu organ yetmezliği nedeniyle kaybedildi.
Tartışma: PKMP etiyolojisi kesin olarak bilinmemekle beraber son zamanlarda yapılan çalışmalarda oksidatif streslerin katepsin D'yi aktive ettiği, katepsin D'nin prolaktini parçalara ayırdığı ve parçalanma ürünlerinin etken olabileceği yönündedir. Hayvanlarda yapılan çalışmalarda prolaktin antagonisti (bromokriptin) ile yapılan tedavilerde PKMP gelişiminin engellendiği gözlenmiştir. Bu çalışmalar insanlarda da PKMP tedavisi için ümit vermektedir.Risk faktörleri ileri gebelik yaşı, çoğul gebelik, preeklampsi uzun süreli tokolitik tedavi ve aile hikayesidir. Semptomatik hastalar standart yetmezlik tedavisi ile tedavi edilir. İleri hastalık derecelerinde ventrikül destek cihazları ve kalp transplantasyonu gerekebilir.
Sonuç: Ülkemizdeki anne ölümlerinin %26 'sı kardiyovasküler sebeplerle olmakta, % 13'ünün sebebi ise bilinmemektedir . Peripartum dönemde gelişen nefes darlığı ve ödem varlığında PKMP 'de akla gelmeli, hastalığın takip ve tedavisinin multidisipliner bir ekip tarafından yürütülmesinin anne ölümlerinin azaltılması için gösterilen yoğun çabaya katkısı olacağı kanaatindeyiz.
|