BİLİNÇLİ SEDASYONLA YAPILAN KOLONOSKOPİDE DEKSMEDETOMİDİN VE MİDAZOLAMIN SEDASYON, AĞRI VE HEMODİNAMİK KONTROL YÖNÜNDEN KARŞILAŞTIRILMASI
İ.SÜCÜLLÜ
1, K.DERE
1, S.YEYEN
1, Aİ.FİLİZ
1, S.ÖZKAN
1, G.DAĞLI
1, ET.BUDAK
2
GATA HAYDARPAŞA EĞİTİM HASTANESİ 1 GÜMÜŞSUYU ASKER HASTANESİ 2
Çalışmamızın amacı
Bu çalışmanın amacı kolonoskopide midazolam ve deksmedetomidini perioperatif hemodinami, sedasyon, ağrı, memnuniyet ve derlenme skorları açısından karşılaştırmaktır
Çalışmaya yaşları 20-70 arasında olan ASA I-II 60 hasta dahil edilmiştir. Hastalar rastgele iki guruba ayrılmıştır. Gurup 1’deki hastalara (n=30) midazolam 0,05 mg kg-1 and fentanil sitrat 1μg kg-1 IV olarak yapılmıştır. Gurup II’deki hastalara başlangıçta 1μg kg-1dexmedetomidine 10 dakika sürede bolus olarak yapılmış ve işlem başlamadan hemen önce 0,5μg kg saat -1 infüzyona başlanmıştır.buna ek olarak. Gurup II’deki hastalara prosedür başlamadan önce 1μg kg-1 fentanil sitrat uygulanmıştır. Hastaların perioperatif periferik oksijen satürasyonları(SpO2), ortalama arter basınçları(OAB), kalp atım hızları(KAH), Ramsay Sedasyon Skorları(RSS), Numerik Ağrı Skorları(NAS) ve kolonoskopistlerin memnuniyet skorları kaydedilmiştir.
Ortalama arteryel basınçlar açısından her iki gurup arasında anlamlı fark olmamakla beraber Gurup I de belirgin olarak daha yüksek kalp hızları ve daha düşük SpO2 değerleri elde edilmiştir. Guruplar RSS açısından karşılaştırıldığında 10. ve 15. dakikalarda RSS, Gurup I’de anlamlı olarak daha düşüktü. NAS değerleri yönünden guruplar arasında anlamlı fark yoktu. Gurup II de memnuniyet skorları anlamlı olarak daha düşüktü.
Bulgularımıza göre deksmedetomidin kolonoskopide daha iyi bir hemodinamik stabilite ; daha yüksek Ramsay Sedasyon Skorları; daha yüksek memnuniyet ve daha düşük Numerik Ağrı Skorları sağlamıştır. Sonuç olarak deksmedetomidinin kolonoskopilerde güvenle kullanılabilecek bir sedoanaljezik olduğuna inanmaktayız.
|