İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

S-54

LAPAROSKOPİK NEFREKTOMİ YAPILAN DOMUZLARDA PNÖMOPERİTONEUMA BAĞLI İSKEMİ REPERFÜZYON VE DNA HASARLARI ÜZERİNE SEVOFLURAN VE İZOFLURANIN ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

T.İDE 1, Y.ÖZGÖK 2, S.BEDİR 2, E.KADIOĞLU 3, L.KARABIYIK 4, F.BOZKIRLI 4, Ö.GÜLBAHAR 5, A.ÖZGÖK 6


GATA ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME MERKEZİ 1
GATA, ÜROLOJİ AD 2
GAZİ ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ, TOKSİKOLOJİ AD 3
GAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ, ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD 4
GAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ, BİYOKİMYA AD 5
Y.İ.H., ANESTEZİ KLİNİĞİ 6

Laparoskopi sırasında meydana gelen intraabdominal basınç artışı, oluşan iskemiye bağlı olarak serbest oksijen radikalleri ve proinflamatuar sitokinleri oluşturabilir ve iskemik dokunun reperfüzyonu ile DNA hasarı gelişebilir (1,2). Anestezi uygulamalarında sevofluran ve izoflurana bağlı DNA hasarı meydana gelebildiği de bilinmektedir (3). Bu deneysel araştırmanın amacı, intraperitoneal insüflasyona bağlı iskemi reperfüzyon ve DNA hasarını araştırmak ve bu etkiyi sevofluran ve izofluran arasında karşılaştırmaktır.

Hayvan Deneyleri Etik Kurul izni alındıktan sonra sekiz erkek domuz sevofluran ve izofluranla anestezi uygulanmak üzere iki eşit gruba ayrıldı. Lateral pozisyonda laparoskopik nefrektomi uygulamak için propofol verilerek entübe edilen deneklere, 12 mmHg basınçta 2 saat süreyle CO2 pnömoperitoneumu uygulandı. Uygulama süresince kalp hızı, kan basıncı, noninvazif kalp debisi, oksijen satürasyonu, ETCO2 ve anestezi derinliği izlendi. İnsüflasyon öncesi (kontrol), insüflasyondan 120 dakika sonra ve desüflasyondan 60 dakika sonra kulak veninden kan örnekleri alındı. Malondialdehit, glutatyon peroksidaz düzeyleri, COMET yöntemiyle DNA hasarı (tail moment, tail length, and tail intensity) araştırıldı.

Çalışma süresince; kalp hızı, kan basıncı, noninvazif kalp debisi, oksijen satürasyonu, ETCO2 ve anestezi derinliği normal sınırlar içinde bulundu. Tüm denekler tek grupta incelendiğinde, kontrole göre malondialdehit düzeyinde artma, glutatyon peroksidaz düzeyinde ise azalma belirlendi (p<0.05). Ancak tüm ölçüm zamanlarında iki grup arasında; tail moment, tail length, ve tail intensity değerleri, malondialdehit, glutatyon peroksidaz düzeyleri arasında anlamlı farklılık yoktu. DNA hasarı göstergeleriyle; malondialdehit, glutatyon peroksidaz değişimleri arasında korelasyon bulunamadı.

Laparoskopik cerrahi sırasında, insüflasyona bağlı intraabdominal basınç artışı splanknik alanda iskemiye, desüflasyon sonrası ise reperfüzyona yol açarak oksidatif stres oluşturur. Reperfüzyon döneminde iskemi reperfüzyon hasarı görülmekle birlikte, meydana gelen oksidatif stres DNA hasarıyla sonuçlanmamaktadır. İskemi ve reperfüzyona bağlı gelişen bu olayların üzerinde, izofluran ve sevofluranın etkileri benzerdir. KAYNAKLAR: 1. Surg Laparosc Endosc Percutan Tech. 2009;19:142. 2. Free Radic Biol Med 2001;28:1. 3. Mutat Res 2001;492: 99.