İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

S-51

ON-PUMP VE OFF-PUMP KORONER ARTER BYPASS CERRAHİSİNİN SEREBRAL OKSİJEN SATÜRASYONU ÜZERİNE ETKİLERİNİN NEAR-INFRARED SPECTROSCOPY İLE KARŞILAŞTIRILMASI

G.DEMİR 1, Z.ÇUKUROVA 1, G.EREN 1, B.GÜNER 1, O.HERGÜNSEL 1


BAKIRKÖY DR. SADI KONUK EĞITIM VE ARAŞTIRMA HASTANESI ANESTEZI VE REANIMASYON KLINIĞI 1

Koroner arter cerrahisinde mortaliteyi etkileyen en önemli komplikasyonlar santral sinir sistemi komplikasyonlarıdır. Geliştirilen yeni teknikler ile kardiyopulmoner pompaya ihtiyaç duyulmadan yapılan cerrahi girişimler ile bu komplikasyonlardan kaçınılmak istenmektedir. Bu çalışmada; near-infrared spectroscopy ile on-pump ve off-pump koroner arter bypass cerrahisinin serebral oksijenlenme üzerine etkileri karşılaştırıldı.

Çalışmaya rastgele 2 damar anastomoz yapılacak ek hastalığı olmayan 20 on-pump, 20 off-pump cerrahi planlanan toplam 40 hasta dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, cerrahi süre, preoperatif ve postoperatif standardize mini mental test (SMMT), peroperatif ortalama kan basıncı (OKB), hemotokrit (Htc) düzeyleri, periferik oksijen satürasyonu (SpO2), rejyonel serebral oksimetri (RsO2) değerleri, vücut ısısı ve PCO2 değerleri kayıt altına alındı ve gruplar arasında ve grup içi karşılaştırıldı.

Hastaların yaş, cins, boy, kilo gibi demografik özellikleri benzer bulundu. Operasyon süresi on-pump grubunda daha uzundu. Operasyon öncesi ve sonrası SMMT gruplar arasında benzer, her iki grupta da operasyon sonrası operasyon öncesine göre düşüktü. OKB, PCO2 ve SpO2 peroperatif tüm ölçümlerde gruplar arasında benzerdi. Peroperatif PCO2 ve SpO2 bazal değere göre her iki grupta da anlamlı olarak değişmedi. OKB ise entübasyon sonrası ile postoperatif 2. saat arasında bazal değere göre her iki grupta da düşük seyretti. Htc düzeyi her iki grupta da operasyon sırasında ve sonrasında bazal değere göre azalırken gruplar arası karşılaştırmada bu düşüşün on-pump grubunda daha fazla olduğu görüldü. Vücut ısısı her iki grupta da bazal değere göre operasyon sırasında düşerken hipotermi uygulanan on-pump grubundaki düşüş off-pump grubuna göre daha fazlaydı. RsO2 operasyon sırasında ve sonrasında bazala oranla her iki grupta da azalırken, RsO2’deki azalma sternotomi sonrası ile sternum kapatılması arasında on-pump grubunda daha belirgindi.

Kardiyopulmoner pompa kullanılsın ya da kullanılmasın koroner arter cerrahisinde oluşan fizyolojik değişiklikler, operasyon sırasında ve sonrası serebral oksijenlenmeyi ve operasyon sonrası kısa dönem içindeki kognitif fonksiyonları olumsuz etkilemektedir. On-pump cerrahi sırasında serebral oksijenlenme daha belirgin olarak azalmakta fakat uygulanan terapötik hipoterminin nöron koruyucu etkisi ile operasyon sonrası değişiklikler off-pump cerrahi ile benzer düzeyde olmaktadır.