YOĞUN BAKIM HASTASINDA LATENT EPSTEİN-BARR VİRUS (EBV) REAKTİVASYONU
HO.YILMAZ
1, O.KILIÇKAYA
1, ÖT.ÇİFTÇİ
1, A.COŞAR
1, Ö.COŞKUN
2
GATA ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD 1 GATA ENFEKSİYON HASTALIKLARI VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ AD 2
Giriş: Epstein-Barr virus (EBV) primer enfeksiyondan sonra toplumun %90'nında latent olarak kalabilen ve çeşitli stres faktörlerinin etkisi ile reaktive olabilen bir enfeksiyondur. Yoğun bakım ünitesinde yatmak EBV reaktivasyonu açısından bir risk faktörü olabilir.
Olgu: Ateşli silah ile yaralanan 21 yaşında erkek hasta, vena cava inferior primer onarımı, ileum ve kolon cerrahisi sonrası 5nci günde solunum sıkıntısı, sepsis, DİK ve ABY tablosu nedeniyle yoğun bakıma kabul edildi. Entübe halde mekanik ventilatörde solutulan hasta sedatize idi. Hgb:7.0g/dl, Hct:%19.9, WBC:7500, PLT:23000, PT:22.4sn, aPTT:37.9sn, D-dimer>5000ng/ml, Üre:226mg/dl, Kreatinin:4.48mg/dl, K:6.43mmol/L düzeylerindeydi, karaciğer enzimleri ve kreatin kinazı yükselmişti. Monitorizasyon ve sistemik değerlendirmeyi takiben sürekli venövenöz hemodiafiltrasyon başlatıldı, antibiyotik rejimi düzenlendi, taze donmuş plazma replasmanına başlandı. 55 günlük takibi sırasında 4 kez genel cerrahi tarafından reopere edildi, IVIG infüzyonu uygulandı, toplam 51 ünite eritrosit süspansiyonu, 19 ünite taze tam kan, 149 ünite taze donmuş plazma, 3 ünite trombosit süspansiyonu replase edildi. İnotrop destek verildi, hemopnomotoraks nedeniyle toraks tüpü yerleştirildi, trakeotomi açıldı. Yaklaşık 20 gün hemodiafiltrasyon yapıldı, toplam 48 gün mekanik ventilasyon uygulandı. Takibinin 19ncu gününde uygun antibioterapisine rağmen ateşi düşürülemeyen hastanın hemogramında birkaç gündür devam eden MONOSİTOZ farkedildi. Monosit sayısı 1200/mikrolitre, oranı %15.3 ölçülmüştü. Batın USG sinde SPLENOMEGALİ saptanan hastada EBV DNA PCR pozitif(+) saptandı. Yoğun bakım da reaktive olan EBV enfeksiyonu tanısı konuldu. Spesifik bir tedavi uygulanmadı. İzleminde monositozunun normale döndüğü ve splenomegalisinin gerilediği görüldü. Hasta yoğun bakıma kabulünün 55nci gününde, trakeotomili olarak spontan solunumda, oral beslenmeyle, vital bulguları stabil halde genel cerrahi kliniğine naklen taburcu edildi.
Tartışma-sonuç: EBV enfeksiyonu genellikle asemptomatik geçirildiğinden, rutin tetkiklerde spesifik bir bulgu tespit edilemeyebilir. Fiziksel ve psikolojik strese maruz kalan kişilerde olduğu gibi yoğun bakım şartlarında da EBV reaktivasyonu ihtimalinin göz önünde bulundurulmalı, bulaş ve dalak rüptürü, otoimmün hemolitik anemi, ensefalit, aseptik menenjit gibi ölümcül mononükleoz komplikasyonları açısından dikkatli olunmalı, antiviral uygulamalar ve splenektomi gibi tedavi edici girişimler gözden kaçırılmamalıdır.
|