İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

P-95

SİMÜLATÖRLE KARDİAK ARREST SENARYOLARI ÜZERİNDEN ANESTEZİYOLOJİ VE ACİL TIP ASİSTANLARININ KARŞILAŞTIRILMASI

G.EREN 1, C.YUMRU 1, D.KİTAPÇIOĞLU 1, ME.AKSOY 1


İSTANBUL İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ SİMÜLASYON MERKEZİ (SİMMERK) 1

Farklı disiplinler bir olay üzerine farklı yaklaşımlarda bulunabilir. Simülasyonla multidisipliner ekiplerin eğitimi, ekip çalışmasının sağlanması ve ekip ruhunun oluşturulmasına yardımcı olur. Bu çalışmada, anesteziyoloji ve acil tıp asistanlarının simülasyonla kardiak arrest senaryolarında tedavi adına bilgi ve yaklaşımlarını karşılaştırmayı amaçladık.

Çalışmaya 2007-2008 eğitim sezonunda İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Simülasyon Merkezinde (SİMMERK ) eğitime katılan 42 anesteziyoloji ve 29 acil tıp asistanı katıldı. Asistoli ve ventriküler fibrilasyon tanı ve tedavisi üzerine iki senaryo çalışıldı. İlk senaryo 27 yaşında bir ventriküler fibrilasyon (VF) vakası ikincisi de 67 yaşında bir asistoli olgusuydu. Değerlendirme ACLS protokollerine göre skorlanarak (1 ve 3 arası) yapıldı. Gruplararası karşılaştırmalar one-way ANOVA ile grupların yaşları, asistanlıkta eğitim süresi ve mesleki tecrübe üzerinden yapıldı.

Grup I (Anesteziyoloji): Kardiak arreste yaklaşımda, anesteziyoloji asistanları karotis nabzını kontrol edip kardiak kompresyonlara başlar başlamaz havayolunu garantilemek adına endotrakeal entubasyona giriştiler. Katılımcıların büyük çoğunluğu (%88) monitorizasyonu entubasyondan hemen sonra yaparken, asistanların % 11,9’una kardiak kompresyonlara başlamasından sonra hastanın monitorizasyonu için hatırlatma yapılmak zorunda kalındı.

Grup II (Acil Tıp):  Acil tıp asistanları kompresyonlar ve maske ventilasyonuyla derhal resüsitasyona başladılar. %79.3’ü birkaç kompresyon sonrasında entubasyona girişirken %20.7’si entubasyonu hiç akıl etmedi. Asistanların % 50’si simulatörü monitorize etmeyi akıl etti ancak diğer yarısı bunu ancak hatırlatınca yaptı.

Heriki grup asistanlarının VF ve asistoli senaryolarına yaklaşımları (ACLS protokolüne göre) benzerdi (p>0.05). Heriki grupta da katılımcıların yaklaşık  yarısı “skor 2” düzeyinde (standart protokolden minor sapmaları işaret eder) değerlendirildiler.

Çalışmamız iki asistan grubunun ileri yaşam desteği algoritma kullanımı farklarını ortaya koymaktadır. Anesteziyoloji asistanlarının havayolu yönetimiyle ilgili yaklaşımları acil tıp asistanlarına göre farklıdır. VF ve asistoli algoritma uygulamaları açısından heriki grup arasında istatistiksel fark olmamakla birlikte VF simülasyonunda başarıda yaşın belirleyici bir faktör olduğu görülmektedir.