İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2010

P-38

LAPAROSKOPİK KOLESİSTEKTOMİLERDE POSTOPERATİF AĞRI KONTROLÜ İÇİN DEKSKETOPROFEN İLE LORNOKSİKAM KARŞILAŞTIRILMASI

ÖS.CAN 1, AA.YILMAZ 1, K.KOÇYİĞİT 1, O.YAKA 1, E.BÖLÜKBAŞI 1, H.CUHRUK 1


ANKARA ÜNİV. TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİ REANİMASYON AD 1

Laparoskopik kolesistektomi sıklıkla uygulanan ve postoperatif dönemde orta derecede ağrıya neden olan bir cerrahi işlemdir. Tüm cerrahi işlemlerde etkin ve en az morbiditeye (ağrı, bulantı-kusma gibi) neden olacak ilaç seçeneklerinin belirlenmesi önemlidir. Bu çalışmada laparoskopik kolesistektomi planlanan hastalarda intravenöz deksketoprofen ile lornoksikamın postoperatif ağrı kontrolündeki etkinliklerinin araştırılması amaçlanmıştır.

Prospektif, randomize kontrollü çift kör çalışmaya elektif laparoskopik kese operasyonu planlanan ASAI-II grubu, 18-70 yaş arası 55 hasta dahil edildi. Kullanılan ilaçlardan herhangi birine bilinen alerji, böbrek yetmezliği, peptik ülser, kanama diatezi öyküsü olanlar, obezler (BMI>30), gebeler, son 24 saat içinde analjezik, opioid veya sedatif ilaç kullananlar çalışma dışında bırakıldı. Hastalar pentotal ve rokuronyumla standart anestezi indüksiyonunu takiben rastgele iki gruba ayrıldı. Entübasyondan önce 1. Gruba (Grup D, n=29) 50mg deksketoprofen, 2. Gruba (Grup L, n=26) 8mg lornoksikam intravenöz uygulandı. Her iki gruba ilk dozdan 8 ve 16 saat sonra ait oldukları gruba ait analjezikler tekrarlandı. Postoperatif 1., 2., 4., 6, 8., 12., 18., 24 saatlerde istirahat ve aktivite ağrısı vizüel ağrı skalası (VAS), görsel ağrı skorlama derecesi (VRPS).sayısal ağrı skorlama derecesi (NRPS) ile değerlendirildi. VAS> 40 olduğunda 50 mg im meperidin uygulandı. Hastaların omuz ağrısı, bulantı-kusma, varsa ek analjezik gereksinim zamanı,24 saat içersindeki ek analjezik tüketimleri ve hasta memnuniyeti kaydedildi.

İki grup arasında hastaların demografik verileri, anestezi ve cerrahi özellikleri açısından istatistiksel fark saptanmadı. Her iki grupta istirahat ve aktivite ağrı skorları tüm zamanlarda benzerdi. Her iki grupta hastaların ilk analjezik gereksinim zamanları ve 24 saat içerisindeki toplam ek analjezik gereksinimleri benzerdi. Omuz ağrısı ve bulantı-kusma açısından gruplar arasında farklılık saptanmadı. Hasta memnuniyeti Grup D’de Grup L ile kıyaslandığında anlamlı derecede yüksek bulundu (p< 0.05).

Çalışmamızın sonuçları deksketoprofen ile lornoksikamın laporoskopik kolesistektomi gibi orta düzeyde ağrıya neden olan cerrahi işlemden sonra ağrı kontrolünde etkin seçenekler olduğunu göstermektedir. Ancak etkinlik açısından deksketoprofen ile lornoksikam arasında bir farklılık saptanmamıştır.