İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2008

P-GA-23

ROKÜRONYUM VE ATRAKÜRYUM UYGULAMASI SONRASI REZİDÜEL KÜRARİZASYONUN KLİNİK GÖZLEM VEYA SİNİR KAS MONİTORİZASYONU İLE DEĞERLENDİRİLMESİ

CT.IŞIL 1, A.BAŞGÜL 1, A.HANCI 1, GU.SİVRİKAYA 1, A.TÜRKYILMAZ 1


ŞIŞLI ETFAL EĞITIM VE ARAŞTIRMA HASTANESI ANESTEZIYOLOJI VE REANIMASYON KLINIĞI 1

Roküronyum ve atraküryum sık kullanılan orta etkili iki nöromüsküler blokerdir (NMB). Klinik uygulamada nöromüsküler fonksiyonlar üzerine etkileri genellikle monitorize edilmez ve ekstübasyon kararı klinik gözleme göre verilir. Bu nedenle olası rezidüel blok tam olarak  değerlendirilemez.

Çalışmamızda amacımız, roküronyum ve atraküryum uygulanan olgularda rezidüel kürarizasyonu klinik gözlem veya sinir kas kavşak monitorizasyonu ile değerlendirmekti.

Hastane Etik Kurulu izni ve yazılı onayları alındıktan sonra, elektif transabdominal histerektomi operasyonu planlanan ASA I-II grubundan 60 olgu randomize olarak 4 gruba ayrıldı:  Grup RT roküronyum (0.6 mg.kg-1) uygulanan ve Train of Four (TOF) monitorizasyonu yapılan, TOF ratio >0.7 olduğunda ekstübe edilen olgular; Grup RK roküronyum (0.6 mg.kg-1)  uygulanan ve klinik gözleme göre ekstübe edilen olgular; Grup AT atraküryum (0.5 mg.kg-1) uygulanan ve TOF monitorizasyonu yapılan, TOF ratio >0.7 olduğunda ekstübe edilen olgular; Grup AK atraküryum (0.5 mg.kg-1) uygulanan ve klinik gözleme göre ekstübe edilen olgular. İndüksiyonda fentanil, pentotal ve roküronyum veya atraküryum; idamede sevofluran ve O2+N2O kullanıldı. Operasyon ve anestezi süresi; kullanılan total fentanil, NMB, neostigmin dozu ile ekstübasyon sonrası TOF değeri 0, 1, 3, 5 ve 10. dklarda tüm olgularda kaydedildi.

Demografik özellikler; operasyon ve anestezi süreleri; kullanılan toplam fentanil, NMB ve neostigmin dozu dört grupta da benzerdi. TOF değerinin 0.9 üzerine ulaşma süresi atraküryum ve roküronyum gruplarında klinik gözleme göre ekstübe edilen olgularda 10.dk iken, TOF monitorizasyonuna göre ekstübe edilen olgularda 5.dk olarak tespit edildi. Klinik gözleme göre ekstübe edilen olguların atraküryum grubunda %80’inde, roküronyum grubunda %60’ında 5.dk TOF değeri 0.9’un üzerinde bulundu.

Çalışmamızda TOF monitorizasyonunun rezidüel kürarizasyonu tesbit etmede ve önlemede yararlı bir yöntem olabileceği ve klinik gözleme dayalı ekstübasyon sonrası atraküryumun roküronyuma göre daha güvenli olduğu sonucuna vardık.