ÇOCUKLARDA SEVOFULURAN AJİTASYONUNU ÖNLEMEDE MEPERİDİN, FENTANİL VE PARASETAMOLÜN ETKİNLİĞİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
M.OĞURLU
1, Ö.YANARATEŞ
2, F.BİLGİN
2, MB.EŞKİN
2, İ.SOLMAZ
2, E.KURT
2, A.SIZLAN
2
ADNAN MENDERES ÜNIVERSITESI TIP FAKÜLTESI, ANESTEZIYOLOJI VE REANIMASYON AD. AYDIN 1 GATA ANESTEZIYOLOJI VE REANIMASYON AD. ETLIK /ANKARA 2
Çalışmamızın amacı günübirlik adeno-tonsillektomi operasyonları geçiren çocuklarda sevofluran anestezisine bağlı ajitasyonu önlemedeki meperidin, fentanil ve parasetamolün etkinliğinin karşılaştırılmasıdır.
Çalışma prospektif, randomize, çift kör, ASA I-II, 5 -12 yaş arası 45 hasta üzerinde yapıldı. Tüm hastaların preoperatif anksiyete skalası değerlendirildi. Midazolam 0,5 mg/kg ile oral premedikasyon uygulandı. Tüm Gruplara %8 sevofluran ile anestezi indüksiyonu sağlandı. Hastalar anestezi indüksiyonundan sonra Grup M’ye 1mg/kg meperidin İV, Grup F’ye 1µg/kg fentanil İV, Grup P’e 15 mg/kg parasetamol İV verildi. Rokuronyum 0,5 mg/kg İV verilerek endotrakeal entübasyon uygulandı. Grupların anestezi idamesi %2 sevofluran + %50 O2 + %50 azot karışımıyla sağlandı. Aktif solunum yolları enfeksiyonu ve psikiyatrik sorunları olanlar çalışmaya alınmadı. Postoperatif Ajitasyon Skalası değerleri kaydedildi. Respiratuvar ve hemodinamik parametreleri devamlı olarak kaydedildi. Anestezi ve cerrahi süreler, derlenme, VAS, intraoperatif, postoperatif dönemde uygulanan analjezik ihtiyaçları ve komplikasyonlar kaydedildi.
Her üç grupta da demografik veriler, preoperatif anksiyete skalası değerleri, hemodinamik parametreler, anestezi ve cerrahi süreler açısından istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. Gruplar arasında ekstübasyon süreleri açısından fark saptanmadı. Ekstübasyon sırasında Grup F’de 1 Grup P’de 2 hastada laringospazm görüldü ve sorunsuz tedavi edildi. Aldrete derlenme skoru her üç grupta da 15. dakikada 8 ve üstünde olarak tespit edildi. Ajitasyon oranları postoperatif Grup M’de %13,3(n=2), Grup F’de %26,7(n=4), Grup P’de % 40,0(n=6) olguda gözlemlendi. Postoperatif VAS değerleri en düşük Grup M’de, en yüksek Grup P’de bulundu. İntraoperatif ve postoperatif analjezi grup ilaçları ile sağlandı. Grup F ve Grup P’de 3’er hastada kusma gözlendi.
Çocuklarda sevoflurana bağlı olarak gelişen ajitasyonu önlemede meperidininin daha etkili olduğu bunu da yeterli sedasyon ve analjezi sağlayarak yaptığı kanısındayız.
|