PROFİLAKTİK UYGULANAN LORNOKSİKAM VE GABAPENTİNİN POSTENDODONTİK AĞRI ÜZERİNE ANALJEZİK ETKİNLİĞİ
S.YAMAN
1, S.AKTUNA
1, B.IŞIK
2, A.TURAN
3
GAZI ÜNIVERSITESI DIŞ HEKIMLIĞI FAKÜLTESI DIŞ HASTALIKLARI VE TEDAVISI AD 1 GAZI ÜNIVERSITESI DIŞ HEKIMLIĞI FAKÜLTESI, AĞIZ DIŞ ÇENE CERRAHISI VE HASTALIKLARI AD 2 UNIVERSITY OF LOUISVILLE, DEPARTMENT OF ANESTHESIOLOGY AND PERIOPERATIVE MEDICINE KENTUCKY 3
Ağrı, diş tedavisi talep eden hastaların çok büyük bölümünde en önemli semptomdur. Endodontik tedaviler ağrının kontrol altına alınmasında başlıca yöntem olmakla birlikte hastaların bir kısmında tedavi sonrasında da ağrı olmaktadır. Endodontik tedavi öncesi NSAİ kullanımının ağrı kontrolünde etkin olduğu bildirilmektedir.
Preemptif uygulanan gabapentin doku hasarından kaynaklanan cerrahi ağrıların tedavisinde ya da nöropatik ağrı kontrolünde başarıyla kullanılmakta hatta COX-2 inhibitörlerine iyi bir alternatif olduğu (1) bildirilmekteyse de endodontik tedavilerden sonra analjezik etkinliğinin değerlendirildiği bir çalışmaya rastlamadık. Bu çalışmada profilaktik uygulanan gabapentinin postendodontik ağrı üzerine etkinliğinin lornoksikam ile karşılaştırılarak değerlendirilmesi amaçlandı.
Etik kurul izni alınarak gerçekleştirilen çalışmada; endodontik tedavi planlanan, herhangi bir sistemik sorunu olmayan, 18-60 yaş arası 90 olgu yer aldı. Randomize olarak 30’ar kişilik 3 gruba ayrılan olguların Vizüel Analog Skala (VAS) ile ölçülen ağrı düzeyleri (VAS; 0: ağrı yok, 10: dayanılmaz ağrı) tedavi öncesi değeri olarak belirlendi. Endodontik tedaviden 30 dakika önce 600 mg gabapentin (Grup I), 8 mg lornoksikam (Grup II) veya plasebo verildi (Grup III). Endodontik tedavi sonrası 4., 8., 12., 24. saatte VAS değerleri kaydedildi. İşlem öncesi ve işlem sonrası ağrı düzeyleri grup içi ve gruplar arasında karşılaştırıldı. İstatistiksel değerlendirmede ANOVA testi, Bonferoni düzeltmesi ve Paired Sample Testi kullanılarak, P<0.05 anlamlı farklılık kabul edildi.
Yaş, cinsiyet, vücut ağırlığı verileri, başlangıç VAS değerleri her üç grupta da benzerdi. VAS değerleri ortalamaları tedavi sonrası tüm gruplarda düşmekle birlikte lokal anestezi sonrası 4., 8., 12. saatte Grup I’de Grup II ve III’den, Grup II’de de Grup III’den düşük bulundu (P<0.05).
Endodontik tedavi sonrası ağrı kontrolünde profilaktik uygulanan gabapentinin lornoksikam ve plasebodan, lornoksikamın ise plasebodan istatistiksel olarak daha iyi sonuçlar verdiği gözlemlendi.
Kaynak
1-Turan A at al. Gabapentin: An Alternative to the Cyclooxygenase-2 Inhibitors for Perioperative Pain Management, Pain Medicine. Anesth Analg 2006;102:175-181.
|